Hvordan regner man procent?

Du hører eller læser sikkert utrolig tit, at politikere, eksperter og journalister taler om procent af et eller andet. For eksempel at 50 % af den danske befolkning ikke selv tjener deres penge, men får diverse ydelser. Eller yoghurten indeholder kun 2 % fedt eller hele 10 %. Eller momsen er 25 % i Danmark. Eller man ser to procentsatser, der bliver sammenlignet, for eksempel i forbindelse med forskellige behandlingsmetoder for bestemte sygdomme.

Men hvad betyder det lige i konkrete tal? Et det godt eller skidt eller ligegyldigt?

Faktisk kan du let blive ført på vildspor af alle disse procentsatser, hvis du ikke lige giver dig tid til at regne igennem, hvad det betyder. Det samme sker også hvis man er på udsalg. Det lyder vildt billigt med en rabat på 70 %. Det er det nok også, men måske bliver du alligevel overrasket over, hvor meget du skal betale ved kassen. Det er derfor ret praktisk i hverdagen lige at kunne regne procenter.

Jacob har netop udgivet Danmarks bedste gratis matematik kompendium, som bl.a. indeholder et stort afsnit om procentregning og hjælper med, hvordan man regner med procent.

Her er en hurtig guide, der husker dig på, hvordan man regner med procent

Allerførst skal du lige bemærke dig, hvad procent egentlig betyder. Procent kommer af latin og betyder hundrededel. Altså betyder et procenttal, hvor mange hundrededele noget udgør ud af hundred procent.

Lad os prøve et regneeksempel:

10 % af klassens elever dumpede regneprøven.

I klassen, der var til regneprøve, er der 30 elever. 10 % af tredve elever er 3 elever, idet (10×30):100 er lig med 3.

Et andet eksempel:

En vare koster 200 kr. uden moms. Momsen er 25 %. Hvor meget skal du betale for varen?

De 25 % moms af varen pris er (25×200):100= 50 kr.

Varens samlede pris er så 200 + 50 = 250 kr.

Et sidste eksempel:

En jakke koster normalt 1500 kr., men nu sælges den med en rabat på 30 %. Hvad koster den så? Rabatten er (30×1500):100=450kr. Jakken koster så 1500-450=1050 kr.

 

Kommentarer

  1. Sofie siger:

    Hvordan regner man så fx. en pige skal ud og rejse, rejsen der ud koster 4396 kr.- og hjem turen koster 4700 kr.- Hvor mange PROCENT er hjemturen dyre??
    -Tak på forhånd.

  2. Mikkel siger:

    Sofie: 6,9%

Skriv kommentar

*