Hvordan skriver man en kommentar?
En kommentar er en tekst i en avis, der er skrevet af enten en ansat på avisen eller en udefra. Formålet med denne tekst, er at kommentere på noget, som andre enten har skrevet eller sagt.
Din kommentar behøver ikke at vise, at du er uenig. Du kan sagtens være enig, men samtidig udtrykke andre meninger og holdninger til det konkrete emne. Det er i al sin enkelthed det en kommentar handler om. Ift. sprog og form minder en kommentar en del om et debatindlæg.
Sådan skriver du en kommentar
Du skal selvfølgelig starte med at præsentere emnet. I en kommentar skal du forklare, hvad du har i sinde at kommentere på. Det kan fx være, at du har set en udsendelse i TV, hørt en udtalelse fra en politiker eller læst en artikel. Der kan være stor forskel på, hvad folk ønsker at kommentere på.
Derfor er det vigtigt, at du sørger for specificere og præsentere emnet. Gør du ikke det, så ved læseren nemlig ikke, hvad eller hvem dine kommentarer er rettet imod. Da det er en subjektiv tekst, er dine holdninger og dine meninger vigtige. Det skader bestemt ikke, at teksten viser din personlighed og dit humør.
Hvordan skal sproget være?
Sproget er relativt frit. Det skal dog være skrevet klart og tydeligt, ligesom du ikke skal lægge skjul på, hvad du egentlig kommenterer på, og hvad du mener. Læseren må ganske enkelt ikke være i tvivl om dette. Derfor er det også en god idé, at man i dit sprog kan fornemme, at det er noget, som du har tænkt meget over.
Når du skriver en kommentar, skal du selvfølgelig argumentere. I denne forbindelse bør du bruge citater og eksempler fra den tekst, du kommenterer på, da du derved kan kommentere direkte på dem. Husk dog på, at det er vigtigt, at du argumenterer for de holdninger, du har, og hvorfor du er af den mening.
Forsøg at overbevise læseren
Det handler om at appellere til modtageren. Det vil sige, at du skal tale til læserens fornuft og følelser, så han eller hun kan mærke, at vedkommende bliver overbevist om de holdninger og synspunkter du fremfører. Det er også vigtigt at pointere, at en kommentar altid skal være saglig.
Det betyder, at du skal holde dig til sagen og ikke blot kritisere. Hvis du skal skrive en god kommentar, skal du derfor være god til at argumentere. Desuden er det også et krav, at du har sat dig godt ind i emnet først. Langt de fleste kommentarer er bygget op af disse tre elementer:
- Præsentation af det konkrete emne samt den holdning man ønsker at kommentere
- Holdninger, påstande, eksempler og argumenter
- Opsamling og konklusion
Den sidste del af din kommentar skal være en form for opsamling. Her skal du slutte af med en konklusion, der slår det fast, hvad du mener. Når læseren er færdig med at læse din kommentar, må han eller hun ikke være i tvivl om, hvad du har forsøgt at argumentere for og overbevise om.