Hvordan bliver jeg socialpædagog?
Socialpædagoger har en uhyre vigtig rolle i samfundet, idet de kan være med til at støtte og hjælpe udsatte børn og unge såvel som andre sårbare samfundsgrupper. Et job som socialpædagog vil i den grad være med til at gøre en forskel for folk i deres dagligdag. Lyder dette som noget for dig? Så kan det være, at du skal overveje en fremtid som socialpædagog. Herunder har vi kort opridset, hvad der er værd at vide om dette arbejde, samt hvorledes du kan kvalificere dig til lige netop dette vigtige erhverv.
Samarbejdet er essentielt
Som socialpædagog vil du arbejde tæt sammen med samfundets udsatte grupper. Dette vil i høj grad være blandt børn og unge, men denne slags pædagoger vil også kunne arbejde sammen med mange andre aldersgrupper. Med din pædagogiske viden vil du kunne støtte den enkelte i sine problemer og være med til at hjælpe vedkommende på fode igen. Kommer du eksempelvis til at arbejde med socialt udsatte børn og unge, vil du her kunne hjælpe dem med deres problematikker og gøre brug af din pædagogiske viden til at gøre netop dette. Du vil således have stor betydning for de mennesker, du hjælper og støtter igennem hårde perioder i deres liv. I arbejdet som socialpædagog vil du også skulle samarbejde med andre fagpersoner og herunder pædagoger, lærere, uddannelsesansvarlige og sociale myndigheder. Dermed vil du altså have et bredt samarbejde på tværs af institutioner og arbejdspladser, hvor det hele skal kunne gå op i en højere enhed.
Uddannelsesmæssige krav til en socialpædagog
For at kunne kalde dig socialpædagog er du nødt til at tage en professionsbacheloruddannelse. For at kunne kvalificere dig til en sådan uddannelse, skal du have gennemført en gymnasial eller anden form for ungdomsuddannelse. Herefter kan du søge om optagelse på pædagoguddannelsen, der tager tre og et halvt år at gennemføre. Her vil du få muligheden for at specialisere dig indenfor socialpædagogikken og dermed kunne tilegne dig en masse viden og erfaring indenfor netop dette område. Uddannelsen indebærer både teori og praksis, og du får således muligheden for at komme ud i længere praktikperioder og afprøve de teorier og den viden, du har tilegnet dig.
Med denne uddannelse i rygsækken vil du kunne kalde dig socialpædagog og blandt andet blive ansat indenfor den offentlige sektor.