Hvordan bliver man kørelærer?
På kørerlæreruddannelsen uddannes du til at undervise folk, der skal tage et kørekort. Som kørerlærer vil din mest almindelige opgave være at undervise folk, der skal tage kørekort til bil. Det er dog også muligt at lære at undervise folk, der ønsker at tage et kørekort til hhv. bus, lastbil og motorcykel.
Du vil blandt andet få undervisning i færdselsloven og i en række tekniske emner. Det inkluderer blandt andet køreteknik og de enkelte køretøjers sikkerhedsmæssige stand. Til de afsluttende prøves bedømmes du på en række forskellige parametre, hvilket inkluderer dine pædagogiske evner.
De fleste kørelærere har egen køreskole, men der findes dog også kørelærere, der vælger at blive ansat hos en eksisterende køreskole. En stor del af undervisningen foregår i både eftermiddags- og aftentimerne, når du arbejder som kørelærer.
Uddannelse som kørerlærer
Hvis du ønsker at blive kørerlærer, så skal du tage en kørerlæreruddannelse for et eller af disse områder: Almindelig personbil (kategori B), motorcykel (kategori A) eller storvogn (kategori C, D og E). Varigheden af uddannelsen er forskellig fra skole til skole, men typisk kan du være færdig ca. 9-12 måneder efter start.
Inden du får mulighed for at blive optaget på uddannelsen, skal du desuden have gennemgået en form for almen voksenpædagogisk grunduddannelse eller tilsvarende. I nogle tilfælde kan Politiet dog dispensere fra kravet, såfremt du er i stand til at dokumentere nogle tilsvarende pædagogiske forudsætninger.
Kørelæreruddannelsen omfatter både en teoretisk del og en praktisk del. På den praktiske del lærer du om at forberede og gennemføre undervisning af dine elever. Du bliver selvfølgelig lært op i, hvordan dette skal foregå på henholdsvis øvelsesplads, køreteknisk anlæg og på vej.
På den teoretiske del lærer du mere om at forberede og gennemføre dine elever i et bestemt antal lektioner, som er et krav, inden man kan tage et kørekort. Du afslutter din uddannelse som kørerlærer med en prøve, der er bestående af en praktisk prøve, som du dog først skal bestå en skriftlig forprøve, for at komme til.
Derfor er der en skriftlig forprøve
Forprøven har til formål at vise, at du har kendskab til det indhold, der er blevet gennemgået i løbet af din undervisning på kørelæreruddannelsen. Den praktiske prøve har derimod til formål at bevise, at du er i stand til at undervise dine elever i både teori og praksis. Prøverne bliver afholdt to gange om året.
Når du har bestået din kørelærerprøve, kan du får påtegnet en såkaldt kørelærergodkendelse i dit personlige kørekort. Uddannelse foregår hos kørelærer, der er særligt godkendte til at uddanne andre kørelærere. Hvis du vil læse nærmere om dette, så kan du tage et kig på Danske Kørelæreres Landsforbunds hjemmeside.
Undervisningen til uddannelse kan både foregår om dagen, om aftenen eller i weekenden. Du bør desuden være opmærksom på, at en kørerlærergodkendelse kun er gældende i fem år. Derefter skal den fornyes med både en lægeattest og med deltagelse i et fem dages efteruddannelseskursus.
Optagelseskriterier til kørerlæreruddannelsen
For at blive optaget på kørerlæreruddannelsen er der en række kriterier, der skal opfyldes først. For at blive godkendt som kørerlærer efterfølgende, så skal du:
- Være fyldt 24 år
- Have bopæl i Danmark og et dansk CPR-nummer
- Have haft aktivt kørekort de sidste to år. Der må derfor ikke have været nogen frakendelser af dit kørekort i denne periode
- Ikke være dømt og straffet for forhold, der gør det nærliggende at tro, at du vil misbruge din stilling som kørerlærer
- Have en pædagogisk uddannelse, eller som minimum have gennemført et almen voksenpædagogisk grundkursus, der har en varighed på 120 timer
- Have bestået kørerlærerprøver efter de gældende regler fra Justitsministeriets. Det vil sige, at du skal have kørekort til motorcykel (kategori A), personbil erhverv (taxi – kategori EP-B), lastbil (kategori C) såvel som lastbil med påhængsvogn (kategori C/E)
Endvidere er der også en række helbredsmæssige krav, der skal opfyldes som kørelærer. Du bør kontakte din egen læge, inden du starter på uddannelsen, hvis du har helbredsmæssige problemer. For at blive uddannet som kørelærer, skal du tage et kursus hos en kørerlærer, der har en særlig tilladelse fra Justitsministeriet.
Hvad koster en kørerlæreruddannelse?
Prisen for et kørerlærerkursus varierer en del. Det kan koste fra blot 30.000 kr. til 60.000 kr. Derfor er det en god idé, at du bruger lidt tid på at undersøge priserne, inden du tilmelder dig. Der kan være mange penge at spare, hvis du finder en kørelærer, der kan give dig det nødvendige kursus til en god pris.
Om jobbet som kørelærer
Arbejdet som kørelærer er relativt simpelt. Det går i alt sin enkelthed ud på at lære elever at køre bil på et niveau, der gør, at de kan bestå en køreprøve. Derfor er det vigtigt, at du som kørelærer har en naturlig lyst til at undervise. Samtidig er det også vigtigt, at du kan optræde ligevægtigt og afslappet over for dine elever.
Du har en tæt kontakt med dine elever. Derfor er det vigtigt, at du kan tale med alle typer af mennesker. Din mest almindelige opgave vil være at undervise elever, der skal tage kørekort til personbil. Du kan dog også have elever, der ønsker at tage et kørekort til enten bus, lastbil eller motorcykel.
Du har til opgave at undervise både praktisk og teoretisk. Den teoretiske del handler i høj grad om færdsels- og risikolære. Nogle af de mest essentielle mener er køretøjets sikkerhedsmæssige stand og færdselsloven, men også emner som skilte og afmærkninger, køreteknik og færdselspsykologi dukker op.
Undervisningen foregår i teorilokaler
Selve undervisningen foregår altid i særlige teorilokaler. Her bruges der færdselstavler, plancher, lysbilleder osv. Dertil har eleverne også en lærebog, der indeholder praktiske råd og oplysninger. Den praktiske del af undervisningen foregår i særligt indrettede skolevogne, der har et ekstra sæt pedaler til kørelæreren.
Du skal selvfølgelig træne eleven i at opfatte diverse vanskeligheder og farer, der kan opstå i trafikken. Dertil skal du også undervise eleven i at reagere på skilte, afmærkninger, lyskurver osv. Til en start foregår den praktiske undervisning på en lukket øvelsesplads, hvor eleven lærer at betjene bil eller motorcykel.
Når eleven har gennemført dette kursus og er blevet mere komfortabel med bilen, fortsætter undervisningen på offentlig vej og gade. I sidste del af undervisningsforløbet skal eleven igennem et kursus på køreteknisk anlæg, hvor der øves manøvrekørsel og bremseteknik. Det øves på både tør og glat vej.
Når du skal undervise elever, der skal tage kørekort til motorcykel, så foregår undervisningen ved, at eleven dirigeres over radio, mens du kører bagefter i din bil.
Afsluttes med en køreprøve
Når eleven har taget det obligatoriske antal køretimer og du har vurderet, at han eller hun er klar, så kan du indstille eleven til køreprøve. Når køreprøven er bestået, får eleven sit kørekort, og din opgave er dermed overstået. Der er desuden en teoriprøve, der skal bestås, inden eleven kan komme til en køreprøve.
Hvis du gerne vil arbejde som kørelærer, så er det vigtigt, at du er fleksibel med hensyn til dine arbejdstider. Det er nemlig meget normalt, at du arbejder sent på eftermiddagen og i løbet af aftenen. Det er gældende i forbindelse med teoriundervisning, men også praktisk undervisning såsom nattekørsel.
Kørelærer løn – Hvad tjener en kørelærer?
Det er svært at sige, hvad en kørelærer tjener. Langt de fleste kørelærere er nemlig selvstændige. Derfor er de selv herre over deres tid og indkomst, i den forstand at de kan tage så mange elever ind, som de har tid til. Hvis man som kørelærer er ansat på et AMU-center, er lønnen svarende til en lærer på en teknisk skole.
Indtægten for selvstændige kørelærere kendes naturligvis ikke, da der er mange variabler, der skal tages højde for. Det er dog forventeligt, at lønnen for en selvstændig kørelærer ligger i området mellem 25.000 kr. og 35.000 kr. om måneden. Når det er sagt, skal det dog siges, at en kørelærer kan tjene meget mere.