Hvordan bliver man privatdetektiv?
Der er nogle personer, der er rigtig gode til at opklare sager, efterforske kriminel adfærd mv. Synes du, at det lyder som dig, vil en karriere som privatdetektiv være værd at overveje for dig. Hvis det er noget, du vil høre mere om, så bør du læse med herunder. Her kan du læse om, hvordan du bliver privatdetektiv.
Hvad laver en privatdetektiv egentlig?
En privatdetektiv (eller en detektiv, som det kaldes af mange) arbejder med et væld af forskellige opgaver på en arbejdsdag. Hvis du arbejder som privatdetektiv, kommer du typisk til at efterforske sager, som det danske politi ikke kan eller ikke vil tage sig af.
I denne sammenhæng skal du tage dig af en lang række opgaver. Du skal blandt andet interview personer, med henblik på at indsamle oplysninger, der skal bruges til sagen. Endvidere skal du også foretage relevante søgninger, hvilket gøres med fokus på at finde brugbare informationer.
Du kan i mange tilfælde også ende med at skulle overvåge personer. Det er dog ikke altid, at det er tilfældet. Dertil er det også lidt en gråzone, da du selvfølgelig ikke kan følge efter en person hele tiden. I jobbet som privatdetektiv kommer du også til at analysere finansiel, juridisk såvel som personlig information.
Du skal indsamle relevante beviser
Din egentlige opgaver er at indsamle beviser, som du kan gøre på et hav af forskellige måder. Det gør sig bl.a. gældende for det, der er beskrevet herover. Det kan dog også være opsporing af personer, information om personers arv, historie eller baggrund, som mange gerne vil blive klogere på.
Nogle af de mest typiske sager, du kommer til at arbejde med, er sager om fx forsikringssvindel, utroskab og opsporing af personer. Dertil kan du også deltage og blive indkaldt som vidne i diverse retssager, som følger af din egen opklaring af en sag.
Til trods for, at det nok ikke er den mest spændende del af jobbet, så er der også administrativt arbejde. Det er dertil også en vigtig del af dit job, at du afrapporterer til din klient. Det er helt og aldeles lovligt at være privatdetektiv, men det kræver dog at man overholder loven under opklaring af sine sager.
Hvordan bliver man så privatdetektiv?
Det er ikke en beskyttet titel at være privatdetektiv. Derfor er det noget, alle kan kalde sig selv. Det er nemlig ikke et job, der kræver en bestemt uddannelse. Derfor kan alle i bund og grund kalde sig privatdetektiv, hvis blot de arbejder med at opklare sager – enten som ansat eller i sit eget firma.
Det er dog ikke et fuldtidsjob, der er noget for alle. Det kræver, at man er af den rette støbning. Det er også et job, der kræver, at du faktisk kan finde sager, som politiet ikke kan eller vil tage sig af, som du kan overtage. Hvis du skal arbejde som detektiv, så er det vigtigt, at du er analytisk, opmærksom og detaljeorienteret.
Dertil er det også vigtigt, at du har en stærk retfærdighedssans samt en god evne til at tænke logisk. Det er i høj grad også vigtigt, at du er dygtig til at læse og skrive, da du kommer til at lave rigtig meget research. Det er ligeledes en nødvendighed, at du har en vis interesse i informationer, oplysninger og jura.
Med andre ord, så skal du selvfølgelig have et godt hoved, men også være en god menneskekender. Begge er kvaliteter, der er meget vigtige, hvis du skal have succes som privatdetektiv.
Du bør have din egen bil
Du gør dit job betydeligt nemmere for dig selv, hvis du har din egen bil. Den skal du nemlig bruge til en del ting. Du skal blandt andet bruge den til at transportere dig til klienter og sager, men ofte også til overvågning. Hvis du gerne vil have dit eget firma, så skal du selvfølgelig også have et CVR-nummer.
Du skal også have dit eget kontor. Det behøver ikke at være et kontor ude i byen, men kan derimod sagtens være hos dig selv. Du skal dog have dig en arbejdsplads med en computer. Foruden disse ting, er der faktisk ikke mange andre praktiske ting, der skal være styr på, før du kan starte op som privatdetektiv.
Du kan uddanne dig via kurser
Det er selvfølgelig muligt for dig at opkvalificere dig på flere måder. Det kan du blandt andet gøre ved at tage kurser, der øger din viden inden for relevante områder. Det kan blandt andet være kurser i afhøringsteknik, bevisindsamling og generel efterforskning. I mange tilfælde er du dog nødt til at tage dem i udlandet.
Der er også mulighed for at tage kurser i jura, vagttjeneste og lignende, som også vil være brugbart for dig. Du vil opleve, at der er nogle klienter, der foretrækker, at du har en bestemt uddannelse. I denne forbindelse er der flere muligheder, men nogle kræver, at man har en kandidatgrad eller et godt juridisk kendskab.
Det er dog sjældent, at det er noget, der bliver krævet af dig. Dertil er det heller ikke et krav, men det er dog en klar fordel, hvis du har en baggrund i enten politiet eller forsvaret. Det kan ikke blot give dig relevant viden om området, men kan også give dig et stærkt netværk, der kan vise sig at være brugbart.
Dit ry og rygte er meget vigtigt
Hvis du skal skabe en succesfuld karriere som privatdetektiv, så er det vigtigt, at du skaber et godt ry og rygte fra dine sager. Hvis du ikke har et godt renommé, så kan det svært at få din næste sag. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at klare alle dine sager så godt, som du overhovedet kan.
Du vil også få adskillelige fordele i dit arbejde, hvis du har et godt netværk, du kan trække på. Det er ikke alle, der er klar over det, men det er faktisk muligt at gøre karriere inden for dette område. Her i landet er der ikke specielt stor konkurrence, men i fx USA er det et fagområde, hvor der er mere konkurrence.