Hvordan fungerer leasing af en bil?
”Foretrækker du at skifte bil ofte? Så kan leasing af en nyere brugt bil være en fordel for dig. En god tommelfingerregel er nemlig, at jo oftere du ønsker at udskifte din bil, jo bedre kan leasing betale sig” – sådan siger Chris Tryk, fra CHT Biler i Vejle.
Kort fortalt, fungerer leasing ved at du binder dig til én bil for en aftalt periode, og efter endt leasingperiode har du mulighed for at vælge en ny bil.
En leasingperiode starter typisk med, at leasingtager betaler en førstegangsydelse, som er et engangsbeløb- og noget man ikke får tilbage efter endt leasingperiode. Efter førstegangsydelsen betales et fast månedligt beløb- ofte i 12, 24 eller 36 måneder. Den månedlige ydelse afhænger af en række forskellige faktorer: udbetalingen/førstegangsydelsen, leasingperiodens længde, og hvor mange kilometer der ønskes at køre pr. år.
Når leasingperioden udløber laves der en tilstandsrapport på bilen. Leasingfirmaet betaler oftest for almindeligt slid, og afhængig af kontrakten, skal leasingtager betale for eventuelle skader.
Hvilke former for leasing findes der?
Der findes lang række forskellige leasingtyper, men de mest populære er privatleasing, erhvervsleasing, splitleasing, flexleasing og sæsonleasing.
Privatleasing er den mest sikre måde at lease bil på, her kender du nemlig den præcise omkostning for den leasede periode. Kører du flere kilometer end der er aftalt i kontrakten, skal et aftalt beløb pr. overkørte kilometer dog betales.
Ved erhvervsleasing betaler din arbejdsgiver alle driftsudgifterne i forbindelse med bilen, og nyder derfor fordelene ved flexleasing: såsom lav likviditetsbinding, ingen kilometerbegrænsning og minimal afskrivning på bilen. Bilen må kun anvendes i arbejdstiden, ellers skal medarbejderen beskattes af bilens værdi.
Ved splitleasing laves to kontrakter, så omkostningerne kan deles op i privat- og erhvervsandele. Ydelsen opdeles alt afhængig af, hvorledes kørslen har fordelt sig den pågældende måned. Er der eksempelvis blevet kørt 80 procent erhvervskørsel og 20 procent privatkørsel, bliver de 80 procent faktureret til virksomheden, mens 20 procent faktureres til den private debitor.
Flexleasing anvendes oftest til dyrere biler med en værdi på 450.000 kroner eller herover. Fordelen ved flexleasing er, at den fulde afgift på bilen ikke skal betales på én gang. Ved flexleasing betales en procentdel af afgiften løbende hver måned, i de måneder bilen bliver brugt.
Sæsonleasing er en suveræn løsning, for de der ønsker at køre i en luftig cabriolet eller sportsvogn over sommeren, og en stor firehjulstrækker om vinteren hvor det risikerer at være glat på vejene. Med sæsonleasing betales der nemlig kun afgift af bilen, i de aktive måneder hvor den bliver brugt.
Hvilke fordele er der ved leasing?
- Lækre biler til lave priser
- Mulighed for at skifte bil oftere end ved køb af bil
- Ingen uforudsete udgifter
- Du kender dine månedlige omkostninger
- Ingen penge bundet i bilen
- Undgår eventuel værditab ved salg af bilen