Hvordan skriver man en fuldmagt?
En fuldmagt er en aftale mellem to parter. Den ene part vil være fuldmagtsgiver, mens den anden part vil være fuldmagtstager. Det er en aftale, der dækker over, at en fuldmagtsgiver giver lov til at fuldmagtstager kan handle på vegne af ham eller hende.
Der kan være flere situationer, hvor det giver god mening at have og gøre brug af en fuldmagt. Fx vil det være en klar fordel at have en fuldmagt, hvis du skal have oplysninger fra kommune, sygehus e.l. på vegne af en anden person. I et sådant tilfælde er det et krav, at du har det, for at få disse oplysninger udleveret.
Sådan skriver man en fuldmagt
På trods af, at vi gerne ville, er det ikke muligt for os at give et konkret svar på, hvordan man egentlig skriver en fuldmagt. Det skyldes, at der ikke er nogle faste og håndgribelige regler for, hvordan man skal skrive den. På mange punkter er det derfor op til dig selv, hvordan du ønsker at udarbejde en fuldmagt.
Det ændrer dog ikke på, at der er en række ting, der er gode at have med i en fuldmagt. Hvis disse ting ikke er med, kan det være svært at overbevise nogen om, at der reelt set er tale om en fuldmagt. Derfor er det naturligvis også en god idé, at du sørger for, at disse ting altid bliver inkluderet i en fuldmagt.
Fx er det værd at inkludere oplysninger på både dig og fuldmagtstager i din fuldmagt. Dertil er det også vigtigt, at du sørger for at specificere, hvad din fuldmagt egentlig dækker over. Det er kun i tilfælde af, at det er en såkaldt generalfuldmagt, at der ikke er behov for at komme nærmere ind på, hvad den dækker over.
Desuden er det også vigtigt, at både du og din fuldmagtstager skriver under på fuldmagten. Derved vil der nemlig ikke være nogen tvivl om, at den er gyldig. Der er mange, der tror, at det er nok, at det kun er den ene part (fuldmagtsgiver), der skriver under. Det er dog altid en god idé, at begge parter skriver under.
Forskellige typer af fuldmagter
Det er også vigtigt, at det gøres klart, at der findes forskellige typer af fuldmagter. Der differentieres nemlig mellem en generalfuldmagt, specialfuldmagt og fremtidsfuldmagt.
En generalfuldmagt er en fuldmagt, der giver fuldmagtstager ret til at foretage ubegrænsede handler på vegne af fuldmagtsgiver. Er det en specialfuldmagt, er det derimod begrænset, hvilket handlinger, der kan foretages af fuldmagtstager kan foretage på vegne af fuldmagtsgiver.
En fremtidsfuldmagt er en lidt mere speciel form for fuldmagt. Det er nemlig en fuldmagt, der først træder i kraft i fremtiden. Ofte er det også en fuldmagt, der kun vil træde i kraft ved særlige forhold. Det kan fx være i tilfælde af, at fuldmagtsgiver ikke længere er i stand til at varetage sine personlige forhold.
En sådan fuldmagt bliver ofte lavet i forbindelse med sygdom, for at sikre fuldmagtsgiver, hvis sygdommen skulle vise sig at udvikle sig.