Hvordan bliver man speditør?
Som speditør skal du arbejde med at planlægge og gennemføre godstransport. Det betyder, at du skal sørge for at varer kommer fra A til B på sikker vis. Det er et meget alsidigt arbejde. Det er også et job, der kræver, at du kan lide at gøre en god handel, men også kan holde rede i et stort antal papirer og formularer.
Et job som dette kræver også, at du er godt inde i diverse transportformer. Du skal også have et vist kendskab til toldbestemmelser hele verden over. Når du arbejder som speditør, så kan arbejdstempoet være højt, og du skal kunne træffe hurtige beslutninger. Disse kan have både økonomiske og juridiske konsekvenser.
En speditør har typisk fast arbejdstid, men det er dog ikke ualmindeligt at få overarbejde. Det bør gøres klart, at nogle perioder er travlere end andre.
Uddannelse som speditør
Ønsker du at uddanne dig som speditør, så skal du tage en speditørelevuddannelse. Det er en uddannelse, der har en varighed på to år. I de to år veksles der mellem undervisning på en handelsskole og arbejde i en speditionsvirksomhed. Derfor er det en uddannelse, der kombinerer teoretisk og praktisk indlæring.
I løbet af de to år skal du på skoleforløb i samlet 7-9 uger. De første fem ugers undervisning ligger fast. Disse ugers undervisning giver dig en introduktion til spedition samt et generelt indblik i salg og service inden for spedition. Dertil skal du også vælge et speciale. Det skal være ét af de tre nedenstående specialer:
- Vejtransport
- Flytransport
- Sølinjetransport
Speditørelevuddannelsen er en uddannelse, der går ind under kontoruddannelser med speciale. Hvis du skal optages på en sådan elevuddannelse, så skal du først have færdiggjort enten en HHX, STX, HTX eller EUX. Når du skal gå i skole, sker det på enten IBC Kolding, Aarhus Business College eller Roskilde Handelsskole.
Du skal også vælge linjefag
Når du skal i skole for anden gang, skal du vælge, hvilke valgfag du skal vælge de resterende 2-4 uger. Når du skal vælge dine linjefag, skal det ske i samarbejde med den virksomhed, du er ansat i. Du kan vælge fag som de nedenstående. Vær dog opmærksom på, at det blot er et udpluk af de mulige fag:
- Told
- Vej
- Multimodale transporter
- Lager og terminal
- Transportjura
- Logistik
- Sø
- Luft
- Farligt gods
Pointen med at vælge dine fag sammen med din arbejdsplads, er at du får en relevant profil i forhold til, hvad virksomheden mangler. Det kan hjælpe dig med at få et fast arbejde efter endt elevtid. Når du skal afslutte din elevuddannelse, skal du op til en fagprøve. Denne skal du naturligvis bestå.
Det er en fagprøve, der er bestående af to dele. I den første del skal du skrive en rapport, der skal udarbejdes med afsæt i en arbejdsopgave i den virksomhed, du er ansat i. Afslutningsvis skal du forsvare den skrevne rapport til en mundtlig eksamen. Når du har bestået din eksamen, er du officielt uddannet speditør.
Job som speditør
Når du arbejder som speditør, skal du på dine kunders vegne forhandle med hhv. rederier, luftfartsselskaber, jernbaner og vognmænd. Det skal du med henblik på at opnå de bedste transporttilbud. Som speditør er du i kontakt med et stort netværk af agenter, der er med til at løse de opgaver, I sidder med.
Når der er indgået en aftale om en forsendelse, er det speditøren, der har til opgave at sørge for at alle de nødvendige dokumenter bliver udfyldt. Der er flere ting, der skal være udfyldt. Det tæller bl.a. fragtbreve, certifikater og ansøgninger om tilladelse til ind- og udførsel. Speditøren står typisk også for toldbehandlingen.
Som speditør er dine vigtigste arbejdsredskaber en computer, telefon, fartplaner og eventuelt opslagsbøger om love og tariffer. Speditøren er også altid i direkte forbindelse med både kunder, samarbejdspartnere og fragtførere. Dermed kan du hurtigt sende og modtage tilbud og ordrer. Det foregår typisk på engelsk.
Kan være certificeret vejer og måler
Det er også muligt for en speditør at blive certificeret vejer og måler. Det giver dig mulighed for at foretage uvildig vejning, tælling, prøvetagning samt inspektion af store partier. Det kan være relevant i forbindelse med overdragelse af store partier hamdelsvarer fra sælger til køber.
En opgave i denne sammenhæng kan fx være at udarbejde vejesedler for importerede brugte køretøjer. Det er nemlig et krav, hvis de skal kunne toldgodkendes. Dertil tager de også prøver til laboratorier samt står for at udføre både inspektion, kontrol og forsegling af eksportforsendelser, opgørelser af varelagre m.m.
En sådan kontrol skal garantere, at varen stemmer overens med det, der er aftalt mellem køber og sælger. Det kan være alt lige fra korn og foderstoffer til større typer stykgods. Derfor kan du også ende med et væld af forskellige arbejdsopgaver som speditør. Det er dét, der gør det til et spændende job.
Arbejdsplads og fremtidsmuligheder som speditør
Som speditør er du enten ansat i et speditionsfirma eller driver dit eget firma. Er du uddannet speditør, får du dog også mulighed for at arbejde i en import- og eksportvirksomhed, hvis den har egen transportafdeling. Derfor er du ikke begrænset til at arbejde hos et decideret speditionsfirma.
Et større speditionsfirma vil typisk udføre alle typer spedition. Der findes nemlig mange former for spedition af alle typer af gods, der skal sendes til alle bestemmelsessteder med ethvert transportmiddel. I Danmark er der kun få store speditionsfirmaer, som også sidder på en stor del af markedsandelen.
Det er dog en branche, der også er præget af mange små firmaer. Disse firmaer har ofte specialiseret i særlige områder. De kan fx have specialiseret sig i transport af bestemt typer af varer eller transporter til et udpluk af specifikke lande. Det varierer dog meget fra virksomhed til virksomhed.
Fremtidsmuligheder som speditør
Hvis du har arbejdserfaring som speditør, kan du avancere til transportkonsulent. Du kan bl.a. være konsulent med speciale i salg af transport- og logistikløsninger. Er du villig til at efteruddanne dig, så kan du også blive transportchef, hvorved du kan blive ansvarlig for samtlige transportopgaver i virksomheder.
Ønsker du at efteruddanne dig, så kan du gennemføre kurser, der afholdes af Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation & Ledelse. De afholder kurser, der er specifikt udviklet til folk, der arbejder inden for spedition og shipping.
Endvidere er der også mulighed for at tage uddannelsen Eksamineret Speditør. Det er en uddannelse, der udbydes af Danske Speditører i samarbejde med International Business College (IBC). Du har også mulighed for at tage uddannelsen Akademiuddannelsen i international transport og logistik.
Speditør løn – hvad tjener en speditør?
Der er stor forskel på speditørers løn. Lønnen afhænger nemlig af både arbejdserfaring, speciale m.m. Hvis du er nyuddannet speditør, så kan du dog forvente mellem 27.000 kr. og 29.000 kr. i løn. Herunder kan du se den månedsløn for nyuddannede, inklusive pension, tillæg, værdi af personalegoder mv.:
- Speditørarbejde vedr. land- og lufttransport: 28.765 kr.
- Speditørarbejde vedr. skibsfart: 29.034 kr.
- Øvrigt speditørarbejde: 27.968 kr.
Lønnen som speditør er ofte bestemt af din erfaring. Derfor vil startlønnen selvfølgelig være lavere. Efter at have arbejdet for en given speditionsvirksomhed i en årrække, kan du genforhandle din løn. For speditører i Danmark er den gennemsnitlige månedsløn for speditører 34.169 kr. pr. måned.