Hvordan kommer jeg i gang med Sous Vide?
Annonce
De fleste har prøvet frustrationen med at stege en bøf, hvor flere forskellige ting har drillet, selv når man har fulgt anvisningen i opskriften. Man får måske den perfekte stegeskorpe, men den er stadig rå i midten. Eller at bøffen ser veltilberedt ud på overfladen, men er tør som en skosål. Der er mange måder, at tilberede sine råvarer på, men skal man have en sikker vinder hver gang, ja så er sous vide vejen frem. Men hvad er sous vide egentlig for en størrelse?
Perfekt tilberedning hver gang
Sous vide dækker over et fransk begreb, hvor man tilbereder forskellige råvarer i et vandbad. Det kan virke lidt mærkeligt at skulle tilberede noget i et vandbad, for hvorfor koger man det så ikke bare? Det simple svar ligger i selve tilgangsmetoden. For inden man putter sine råvarer i vandet, så vakuumpakker man det i en lufttæt pose. På den måde bliver det meget nemmere at styre selve tilberedningen, i forhold til tid og temperatur. Derfor bliver tilberedningsmetoden også meget mere mekanisk og nøjeregnende, men det er bestemt ikke en dårlig ting.
Selvom det virker grundlæggende i forhold til madkundskaber – at man kan stege en bøf – så er der mange faktorer, der spiller ind, som man ikke selv kan styre. Meget afhænger af pandens og råvarernes kvalitet, samt hvordan man steger den. Det er alle sammen faktorer, der kan elimineres med sous vide. Netop fordi det hele bliver meget mere nøjeregnende, så bliver tid, temperatur og kvalitet meget nemmere at styre.
Hvad skal der til?
For det første skal man have styr på sit udstyr. Dernæst skal man sætte sig ind i sous vide som tilberedningsmetode. Da den er meget anderledes end pandestegning, skal man være klar til at afgive kontrol og stole på den mekaniske tilgang. Der findes mange vejledninger derude, hvorfor det er vigtigt at finde den helt rigtige guide til sous vide. For i starten kan man blive forvirret af lave temperaturer og den tid som sous vide kræver at tilberede. Temperaturen er lavere end pandestegning, mens tiden er meget længere. Der skal man blot huske, at vakuumposen beholder saften og kraften i råvaren, mens den lange tilberedningstid sikrer den mest nænsomme tilberedning af råvaren. Resultatet er mørt, saftigt og fuld af smag, så helt en sikker win-win, hvis man følger den rigtige guide.