Hvordan melder man sig ud af Folkekirken?
I Danmark forholder det sig således, at du automatisk meldes ind i Den Danske Folkekirke, når du bliver døbt. Derfor er det ofte forældrenes valg, og man skal være medlem. Hvis du ikke har lyst til at være medlem, skal du selv sørge for at melde dig ud. Heldigvis er det dog ikke specielt svært at melde sig ud af Folkekirken.
Hvad betyder det at være medlem af Folkekirken?
Hvis du er medlem af Den Danske Folkekirke, er du også medlem af den kristne kirke. Alle medlemmer betaler et medlemsbidrag, der også er det, der kaldes for kirkeskat. Denne skat er blandt andet med til at finansiere vedligeholdelsen af de danske kirker, men også sociale tiltag og arrangementer afholdt af de danske kirker.
Det er et krav, at du er blevet døbt, hvis du vil være medlem af Den Danske Folkekirke. Det er dog ikke et krav, at du er blevet døbt som barn. Er du ikke blevet døbt som barn, kan du sagtens blive døbt som voksen. Det er ikke muligt at være medlem af andre trossamfund, hvis du er medlem af Den Danske Folkekirke.
Sådan melder du dig ud af Den Danske Folkekirke
Hvis du ikke længere ønsker at være meldt ind i Folkekirken, er det let at melde dig ud. Du kan enten vælge at stå for det selv, eller du kan benytte en af de mange udbydere, der kan klare det for dig mod betaling. I sig selv koste det dog intet at melde sig ud af Folkekirken.
Hvis du beslutter dig for, at du selv vil stå for udmeldelse, skal du tage kontakt til din sognepræst eller på det kirkekontor, der er i dit sogn. Det kan du enten gøre mundtligt eller skriftligt. En god idé er dog, at du gør det via skrift.
Du skal oplyse dit navn, hvor og hvornår du er født samt døbt. Det er oplysninger, der kan findes på både din fødsels- og dåbsattest. Dernæst vil sognepræsten registrere din udmeldelse i kirkebogen. Dette vil dernæst blive registreret i CPR-registret på helt automatisk vis.
Når dette er gjort, vil du modtage en ny dåbs- og fødselsattest, hvorpå der står, at du ikke længere er en del af Den Danske Folkekirke. Når din registrering er gået igennem i CPR-registret, vil det medføre, at du ikke længere vil blive opkrævet den kirkeskat, der er nævnt tidligere.
Hvis du er under 17 år, er det et krav, at du har dine forældres (eller den/dem, der har forældremyndigheden) tilladelse til at melde dig ud af Folkekirken. Hvis du er mellem 15 år og 18 år kan du kun blive meldt ud, hvis du selv givet dit samtykke til udmeldelsen. Det betyder altså, at dine forældre ikke kan gøre det for dig.
Hvis du ønsker at melde dig ud af Den Danske Folkekirke, er præsten forpligtet til at respektere og tage imod din udmeldelse. Derfor skal du heller ikke forvente, at han eller hun vil forsøge at tale dig ud af det.