Hvordan skriver man en bog?
Der findes ikke nogen hemmelig opskrift på at skrive en bog. Det er der flere grunde til. Først og fremmest er der stor forskel på, om du skal skrive fag- eller skønlitteratur. Hvis du ønsker at skrive en faglitterær bog, skal du selvfølgelig sikre, at den er faktuelt korrekt, hvilket du skal sikre dig genne intensiv og effektiv research.
Hvis du ønsker at skrive skønlitteratur, er det ofte også nødvendigt med research i en eller anden form. Her er det dog ikke helt så vigtigt, om end det fortsat er vigtigt, at du sørger for at skabe en troværdig bog. Hvis du beslutter at skrive skønlitteratur har du dog relativt frie hænder, da du skal huske, at det er din bog.
Der er forskel på forfatteres processer
Der skal ikke være nogen tvivl om, at der er stor forskel på forfatteres processer. Der er nogen, der starter med at lave et mindmap, andre ønsker at have en komplet struktur til hele deres bog først, mens andre blot går i gang med at skrive. Her er det op til dig selv at vurdere, hvad du mener, der fungerer bedst for dig.
De fleste forfattere anbefaler dog, at du har en vis plan, som du skriver ud fra. Derfor skal du ikke blot skrive løs, uden at vide, hvor du gerne vil havne hende. Omvendt skal du også passe på med at være for bundet af din oprindelig plan. Er der noget, der giver bedre mening, end det oprindeligt planlagt, skal du ikke tøve med at afvige fra din plan.
Når man skal skrive en bog, skal man derfor vurdere, hvad der fungerer bedst for en selv. Som sagt, er der dog stor forskel på, hvorvidt du har planer om at skrive en skøn- eller faglitterær bog. Hvis du har planer om at skrive en faglitterær bog, er der ikke nogen vej udenom, at research kommer til at optage en del af din tid.
Det bedste forfattertip: Skriv
De fleste forfattere ved, at man kan ende med at sidde og stirre på en tom side i lang tid. Det kan der være flere årsager til. I de fleste tilfælde handler det dog blot om, at man skal overbevise sig selv om, at man skal gå i gang med at skrive. Det kan godt være, at det ikke bliver det bedste, du har skrevet, men det er dog intet problem – du kan nemlig altid omskrive og rette til.
Desuden er det i høj grad også en læringsproces. Stort set alle kan lære at skrive godt. Det handler blot om at give sig tid til at lære det. Hvis du ønsker at lære dette, så er der ikke meget andet for, end at kaste dig ud i det. Regn derfor også med, at du skal øve dig lidt, hvis det er din første bog.
Sørg desuden for, at du ikke blot skriver for at skrive. Du skal føle dig inspireret, og føle, at du er komfortabel og tilfreds med det, du får skrevet.