Hvordan skriver man en perspektivering?
Det er ikke altid, at der er brug for at skrive perspektivering i en opgave. Der kan dog forekomme et væld af forskellige tidspunkter, hvor det kan give god mening. Hvis du skriver en perspektivering, skal den altid følge efter konklusionen.
Som der også er givet udtryk for herover, er det helt valgfrit, om du ønsker at skrive en perspektivering, men det er dog noget, der ofte er at finde i større, skriftlige opgaver.
Hvad er en perspektivering?
I en perspektivering sætter du tingene ind i en større sammenhæng. I og med, at den skal placeres i slutningen af dit projekt, er det også her, at du skal be- eller afkræfte alle de hypoteser og antagelser, der er præsenteret i dit projekt, da du nu kan se hele billedet.
Til trods for, at du nu har svaret på dit spørgsmål, bør du dog kun være blevet mere nysgerrig. Derfor handler det i din perspektivering om at se nærmere på, hvilke spørgsmål, som din undersøgelse har rejst.
I din perspektivering skal du hæve dig op over projektet. Du skal ikke lave en ny vurdering eller konklusion, men du skal derimod angive noget, der går ud over det, som du allerede har nævnt i dit projekt.
Hvad kan dine resultater bruges til?
I din indledning starter du med at fortælle om, hvorfor det er vigtigt, at du undersøger netop dette område eller emne. Nu skal du i stedet komme nærmere ind på, hvad dine resultater har givet dig af ny viden i forhold til det emne eller område, som du har besluttet dig for at ville undersøge i dit projekt.
Dertil skal du også finde ud af, hvordan dine resultater relaterer sig til teorien og andre undersøgelser. I din perspektivering handler det også om at give anbefalinger til det næste, der er værd at undersøge inden for det givne område, samt til forbedringer og nye tiltag.
Hvad synes du selv?
Det er også her til sidst, at du (endelig) kan få lov til at komme med dine egne synspunkter, vurdering og dine holdninger hertil. Det er dog vigtigt, at du også tager dig tid til at argumentere for det, du trækker frem. Du kan derfor ikke blot kaste rundt med diverse synspunkter, uden at du kan bakke det op med noget.
Det er også vigtigt, at du er klar over, at du ikke skal starte en eller flere nye diskussioner. I stedet handler det om at vise, at du har et godt overblik over hele området, og at du kan sætte dit emne ind i det. Af denne grund kan det også vise sig at være svært at skrive en rigtig god perspektivering.
Som følge af dette, er det vigtigt, at du tager dig god tid til dette. Især da du også skal se det som en form for afrunding på din opgave, hvorfor det er vigtigt, at du får bundet en god sløjfe om det hele. Det kan du være helt sikker på, at læser eller læserne vil sætte stor pris på.