Hvordan skriver man et debatindlæg?
Et debatindlæg har til formål at skabe debat. Det er du næppe overrasket over. Et sådant indlæg må derfor gerne forarge, inspirere til handling eller forandring. Det handler om at få flest muligt til at tage stilling til dit debatindlæg. Jo flere, der vælger at tage stilling til det, des bedre er det selvfølgelig.
Debatindlægget er vigtigt for demokratiet. Hvis ikke der var en offentlig debat, hvor folk kunne få lov til at komme til orde og kritisere magten, ville vi faktisk have noget, der minder meget om et diktatur. Har du noget på hjertet, så tag debatten og skriv et debatindlæg – det kan ende med at skabe forandring i samfundet.
I og med, at de ofte forarger eller er skrevet på en meget spids måde, er debatindlæg også noget, der sælger. Derfor bruger aviserne også gerne en masse spalteplads på det. På de sociale medier er det ofte debatindlæg, der skaber flest kommentarer, hvilket blot medfører, at både budskabet og avisen spredes længere ud.
Sådan skriver du et debatindlæg
Du skal starte med at lave en rubrik (overskrift) på dit debatindlæg. Det er vigtigt, at den er fængende og kn få læseren til at læse din tekst. Du vurderer selv, om det skal være et spørgsmål, en provokation eller en betragtning. Du må gerne lave en rubrik, hvor påstanden er sat lidt på spidsen.
Da et debatindlæg er subjektivt, skal det også skrives i jeg-form. Dog bør du undgå at skrive jeg alt for mange gange. I stedet skal du fortælle om dine synspunkter gennem argumenter. Læserne ved nemlig godt, at det er dig, der argumenterer.
Sørg også for at skrive polemisk. Hvad det betyder er, at du skal skrive provokerende og sætte dine pointer på spidsen. Det er formålet, at det skal lægge op til debat. Pas dog på med at være direkte unuanceret, om end dit fokus fortsat skal holdes på dit specifikke budskab.
Skriv med levende og flydende sprog
Det er meget vigtigt, at du skriver i et levende, flydende og varieret sprog. Fra start skal der anlægges en tone, som du har i sinde at holde gennem hele teksten. Samtidig skal det dog også bære være sagligt og lødigt. Undgå at gøre brug af bandeord og personangreb, hvis du argumenterer for en bestemt sag.
Det skader bestemt ikke din sag at bruge eksempler i teksten, da det kan underbygge dit argument. Det kan være alt fra et citat fra en politiker til et indslag, der har været vist i tv. Brug også gerne tal, data og statistik, da det er med til at styrke dit indlæg. Gør dog ikke din tekst alt for taltung, da det kan være for kedeligt.
Når du har argumentet for din sag, er det en god idé at runde af med en konklusion og et løsningsforslag. Du skal komme ind på, hvad der skal til for at skabe forandring på et givent område. Du kan dog også vælge at runde af med et spørgsmål, der har til formål at skabe perspektiv til dine pointer i teksten.