Hvordan skriver man et læserbrev?
Et læserbrev er en tekst, der bliver bragt i fx en avis. Den er dog ikke skrevet af avisen selv, men derimod en af avisens læsere. Derfor er det heller ikke en journalist, der har skrevet den. Afsenderen af et læserbrev har et ønske om at dele sine holdninger, med avisens andre læsere – enten om et aktuelt emne eller sag.
Afsenderen vil først præsentere problemet, hvorefter han eller hun vil præsentere sin holdning. Der bruges naturligvis argumenter med eksempler. Ofte bliver et læserbrev rundet af med en opfordring til en bestemt tanke eller handling.
Desuden vil et læserbrev flittigt argumentere for at overbevise modtageren. På flere punkter minder det en del om et debatindlæg, men det er typisk en kende kortere, ligesom det behandler problemet mere konkret og er friere i sin form, end et debatindlæg.
Sådan skrives et læserbrev
Du skal starte med at lave en rubrik, der fanger læserens opmærksomhed. Den skal selvfølgelig helst afsløre noget om, hvad det kommende læserbrev handler om. Igennem hele teksten er det vigtigt, at du er tydelig. Din personlighed og humør må gerne træde frem, da det handler om dig og dine holdninger.
Det er vigtigt, at det udstråler en interesse og energi. Du må også gerne have temperament. Det betyder, at der ikke er noget i vejen for, at man lyder utilfreds og sur, hvis der er grund til det. Du skal dog være varsom med, at det ikke bliver for meget.
Man kan sagtens bruge et læserbrev til at skælde ud, men du må dog ikke råbe eller blive barnlig. Er du det, vil du næppe få læseren til at komme over på din side. Du skal selvfølgelig også sørge for at præsentere og beskrive både emne og problem. Der skal nemlig ikke være nogen tvivl om, hvad dette brev handler om.
Dine synspunkter skal præsenteres tidligt
I et læserbrev er det vigtigt, at afsender præsenterer sine synspunkter tidligt i teksten. Du bør også komme med to til tre argumenter for dit synspunkt, som du underbygger med eksempler.
Det nytter ikke meget, at du kommer med en række synspunkter, hvis du ikke argumenterer for dem. Derfor skal du beskrive, hvorfor du synes, som du synes? Dertil skal du også underbygge dine synspunkter med gode og kloge argumenter og eksempler. Det er nemlig sådan, at man vinder en diskussion.
Hvordan skal sproget være i et læserbrev?
Dit sprog skal være sagligt, konkret og levende. Det skader ikke, at du har en tone, der er lidt skarp. Du skal dog sørge for, at den stadig er ordentlig og ikke virker nedladende. Hvis den er det, er der en risiko for, at folk ganske enkelt ikke har lyst til at lytte til dig.
Det er ikke nok at præsentere dine synspunkter. Du skal også komme med idéer og løsningsforslag til det eller de problemer, du har præsenteret. Du skal selvfølgelig huske at appellere til modtageren, ved at tale til læseren fornuft og følelser, hvilket du kan bruge de tre appelformer til.
Desuden skal du runde af med en konklusion, hvor du slår fast, hvad du mener.