5 måder hvorpå du kan bevare din online sikkerhed
I dag foretager det moderne menneske et væld af vigtige handlinger online. Vi har rykket alt lige fra skattepapirer, bankanliggender og shopping over på internettet. Det har i den grad lettet mange processer, men det omfattende digitale liv bærer også en vis risiko med sig. Såvel som i den fysiske verden, lurer der også folk med ondsindede planer online. I takt med, at vores online liv blot intensiveres, bliver cybersikkerhed et stadig vigtigere emne. I denne artikel kaster vi et blik på 5 lette måder, hvorpå du kan opretholde en vis sikkerhed omkring dit privatliv og dine personfølsomme oplysninger.
Mange online platforme leverer selv en indbygget sikkerhed
Før vi kaster os ud i de forskellige måder, hvorpå du bedre sikrer dine private oplysninger online, er det også vigtigt at pointere, at mange officielle hjemmesider allerede i forvejen har sikret deres platforme i høj grad. Mange benytter eksempelvis spilleplatforme som eksempelvis Mr Green casino til online spilunderholdning. Her foretager man blandt overførsler til og fra sin spillekonto. Selvom mange bekymrer sig om brugen af kreditkort og lignende på nettet, har spillesider som Mr Green og andre officielle online platforme, beskyttet brugernes oplysninger via krypteringssystemer som eksempelvis SSL-sikkerhedssystemer. Derfor vil ens private oplysninger altid være i sikre hænder på sådanne platforme.
Gør brug af antivirusprogrammer
Mange tænker sikkert, at virusser på computere er en saga blot. Men selvom du ikke lige for nylig har oplevet, at din enhed er blevet inficeret med en virus, kan det sagtens ske. Der kan også allerede være en virus på din enhed, uden du aner det. Brug derfor lidt tid på at finde det rette antivirusprogram på markedet og få installeret programmet i en fart. Jo hurtigere jo bedre kan det faktisk siges. På den måde vil du fremadrettet kunne sikre dig mod eventuelle virusangreb. Mange antivirusprogrammer har også en funktion, hvor du kan scanne dine filer for at undersøge, om du allerede er inficeret.
Brug en VPN for øget online privatliv
Et andet vigtigt element, man kan tage i brug for at øge sin online sikkerhed, er en VPN. VPN står for Virtual Private Network og er en forbindelse, der kan kryptere al data, der modtages og sendes fra din enhed. Krypteringen er en slags kodning af data, som gør, at ingen andre kan snage i indholdet. Malware er i dag et stort problem for mange folk, der færdes online, og her vil en VPN også kunne komme dig til hjælp. Visse VPN-tjenester har indbyggede funktioner, der kan scanne nye filer for malware, før du downloader dem. Derudover kan de advare dig om falske eller virus-inficerede hjemmesider, før du klikker dig ind på dem. På samme måde kan de også blokere for pop up-reklamer og lignende elementer.
Skab stærke adgangskoder eller benyt en passwordmanager
Vi bruger adgangskoder til et væld af online portaler. Lige fra sociale medieplatforme til netbank og mail. Men vi begår ofte den fejl at benytte os af svage adgangskoder. Derudover har vi også en tendens til at benytte den samme adgangskode igen og igen. Sørg derfor for at variere dine adgangskoder og lav dem gerne både lange og komplicerede. På den måde vil hackere have sværere ved at bryde dem. Du kan også benytte dig af en online passwordmanager, som sørger for at passe på alle dine adgangskoder for dig.
Hold dig fra offentlige Wi-Fi netværk
Det kan virke tillokkende at springe på et offentligt Wi-Fi netværk, når man færdes rundt i offentligheden. Og det kan især være tillokkende at gøre det, når man er ude at rejse og eventuelt ikke vil betale for data selv. Men et offentligt Wi-Fi netværk kan være en sand rotterede af uhumsk cyberkriminalitet. Især hvis der er tale om netværk, som ikke kræver indtastning af en kode. Her kan hackere lure på, at du logger på, hvorefter de kan bryde igennem til din enhed. Benyt derfor efter bedste evne ikke offentlige netværk. Og slet ikke dem uden adgangskode.
Pas på finurlige mails og sms’er, der ligner officielle meddelelser
I dag er især phishing blevet et stort problem på internettet. Phishing dækker over et fænomen inden for cyberkriminalitet, hvor hackere og andre kriminelle på internettet sender mails og sms’er til borgere, hvori de udgiver sig for at være fra officielle instanser. Det kan være en besked, der giver sig ud for at være fra din bank, skattevæsenet, et fragtselskab eller måske PostNord. Beskederne ser ved første øjekast ægte ud, men de indeholder ofte et call-to-action, hvor du anmodes om at indbetale et skyldnerbeløb eller opgive dine private oplysninger. Klik ikke på filer eller links i disse meddelelser. Tjek eventuelt afsenderadressen i adressebjælken. Bag det officielle afsendernavn vil der oftest gemme sig en anderledes og mere usammenhængende afsenderadresse, der afslører, at mailen er falsk.