Hvordan beregnes feriepenge?
Som ansat i et dansk firma, har du ret til ferie med løn, hvis du opfylder disse tre kriterier:
- Du har et opsigelsesvarsel på en måned.
- Du har ret til fuld løn på helligdage.
- Du har ret til fuld løn på sygedage.
Hvis du som ansat i et dansk firma ikke lever op til alle disse tre kriterier, så har du i stedet krav på at få en feriegodtgørelse. Hvis du arbejder i Danmark, så har man ret til at få en feriegodtgørelse på 12,5 % af lønnen.
Hvert kvartal har din arbejdsgiver pligt til at afregne feriegodtgørelse og overføre dem til din FerieKonto. Som ansat vil du løbende blive beskattet af feriepengene, hvilket er grunden til, at det er nettobeløbet, der bliver overført til FerieKonto.
Hvis det skulle vise sig, at du bliver syg, før feriens start, så er du ikke forpligtet til at afholde ferien. Det skal dog i så fald aftales, hvornår ferien skal afholdes. Det er vigtigt, at der er en klar aftale om dette, da der er et decideret krav om det.
Hvordan beregnes feriegodtgørelse?
Som det også er angivet herover, så blive feriegodtgørelse beregnet som 12,5 % af din løn, som du har tjent som timelønnet. Hvis du er ansat i en stilling, hvor du tjener fx 10.000 kr. på en måned, så har du også gjort dig fortjent til 1.250 kr. i feriepenge.
Disse 1.250 kr. bliver beskattet, før de bliver overført til den timelønnedes FerieKonto. Som der også er givet udtryk for herover, så er arbejdsgiveren desuden også forpligtet til at afregne til FerieKonto hvert kvartal.
Hvis du som medarbejder er dækket af en overenskomst, er det ikke sikkert, at det er FerieKonto, der skal afregnes. En sådan overenskomst kan nemlig sagtens indeholde et sæt regler om, at der kan bruges et såkaldt feriekort i stedet for.
Dette er ensbetydende med, at din arbejdsgiver derved vil beholde feriepengene. De har dog pligt til at udbetale dem til dig som ansat, når du skal holde ferie.
Hvad er feriepengesatsen for timelønnede?
Den danske Ferielov dikterer, at alle (både timelønnede og månedslønnede) har ret til at få min. 12, 5 % af deres løn, som feriegodtgørelse. Som der også er givet udtryk for, så kan du som timelønnet været ansat i en virksomhed, der er med i en overenskomst, som faktisk kan give en højere feriepengesats, end hvad loven har fastsat.
Hvis man kigger på feriegodtgørelse for et helt år, så svarer de 12,5 % til, at en medarbejder vil optjene 2,08 dages ferie hver måned, hvor de er ansat hos den givne virksomhed. Hvis man ser dette over et helt år, så er det svarende til, at du i løbet af et år optjener 25 dages eller 5 ugers ferie.
Hvad det betyder er, at der er den samme sats for feriepenge for både time- og månedslønnede. Det er dog kun i tilfælde af, at du som ansat er en del af en overenskomst, der giver dig en højere sats, at du kan få en sats, der er højere, end de 12,5 %.