Hvordan bliver man bilsælger?
Er du glad for biler? Og vil du gerne have et spændende job med stor kundekontakt? I så fald er jobbet som bilsælger noget for dig. Her skal du hjælpe dine kunder med at finde deres næste bil. Har du gjort dig tanker om dette, så er du kommet til det rette sted. Her kan du nemlig læse mere om hvordan man bliver bilsælger.
Hvad laver en bilsælger?
Som bilsælger er der mange opgaver, du skal tage dig. Du skal hjælpe dine kunder med at finde den rette bil, men der er også mange andre opgaver, der følger med jobbet. Det hele starter selvfølgelig med en samtale med kunden, som kan kortlægge hans eller hendes behov. Det vil nemlig gøre det nemmere for dig at vejlede.
Med afsæt i denne information skal du dernæst fremvise relevante biler for den potentielle kunde. Det hele handler dog ikke kun om at sælge. Du skal også forhandle priser med kunden, så I kan blive enige om, hvad bilen skal koste. I samme ombæring skal du typisk også være behjælpelig med udarbejdelse af finansiering.
Du står også for at vurdere kundens gamle bil, hvis denne skal tages i bytte. Derfor er det ikke et job, der blot handler om at sælge biler. Der er også en lang række former for administrativt arbejde, når du skal overdrage en bil. Det inkluderer blandt andet arbejde med registrering af bilen, montering af nummerplade og deslige.
Logistik og lagerstyring er også en del af arbejdet
Der er også en vis form for logistik og lagerstyring forbundet med at arbejde som bilsælger. Dertil er der også bogføring og økonomi forbundet med at sælge biler, hvorfor det også er opgaver, du kommer til at varetage. Derfor er det vigtigt, du ikke tror, det er et job, der kun handler om at sælge biler. Det byder på meget andet.
Der er også op til flere forskellige former for forefaldende arbejde, du skal varetage. Det er i forbindelse med selve bilerne, hvorfor det dækker over at hente prøveplader, reservehjul, bestille nye varer m.m. Derfor kan du være sikker på, at du aldrig vil have to arbejdsdage, der er de samme, hvis du er ansat som bilsælger.
Hvordan bliver man bilsælger?
Det er faktisk ikke en beskyttet titel. Derfor kan alle kalde faktisk sig for bilsælgere. Der stilles ikke nogen krav til at du skal have gennemført en bestemt uddannelse først. Derfor er der også rigtig mange bilsælgere, der udelukkende er blevet ansat som følge af deres evner til at sælge. Det er ikke på grund af deres uddannelse.
Det er dog ikke noget, der ændrer på at du sagtens kan tage en uddannelse, der er målrettet salg af biler. Det er dog ikke noget, der er behov for. Derfor er det også muligt for dig at blive bilsælger på flere måder. Vil du gerne være bilsælger, så kan du herunder læse om de forskellige måder, du kan blive bilsælger på her i landet:
En HHX kan være nok
De fleste steder er det faktisk muligt at få et job lige efter en ungdomsuddannelse, hvor der har været fokus på handel. Det inkluderer blandt andet en HHX eller en HG. Du får dog næppe et job som bilsælger med det samme. I stedet vil du blive ansat som salgselev, så du kan blive lært op i løbet af de to år, du er salgselev.
Du har dog også mulighed for at tage en uddannelse inden for området. Ønsker du dette, så skal du tage en uddannelse som biløkonom. Det er en uddannelse, der tager dig 2,5 år. Ved at tage en sådan uddannelse, er du med til at øge chancerne for at få et job som bilsælger. I flere tilfælde kan du også springe elevtiden over.
Du kan dog også få dig et job som bilsælger med andre uddannelser. Det kan være at du er uddannet inden for bl.a. logistik, indkøb eller lignende. Får du lyst til at prøve kræfter med at sælge biler, så kan du også vælge at skifte karriere. I et sådant tilfælde er det ikke altid, du kan få lov til at springe tiden som salgselev over.
Du skal være en god sælger
Hvis du skal leve af at sælge biler, så skal du også være god til at sælge. Der er dog mange, der tror, at det er en evne, man er født med. Sådan er det dog slet ikke. Du kan sagtens lære at sælge, men det er ikke noget, du kan lære på et par dage. Hvis du skal være en god sælger, så kræver det at du tager dig tid til at lære det.
Du ved dog ikke, om du er god til at sælge, før du har prøvet kræfter med det. Hvis du er god til at sælge, så kan du selvfølgelig også sælge dig selv. Derfor bør du også kunne sælge dig selv til en jobsamtale. Derfor er det også en god måde at teste dine evner på. Får du ikke jobbet, så skal du blive bedre til at sælge dig selv.
Mange flytter fra andre jobs i bilbranchen
Der er også rigtig mange, der ender med at bruge deres erfaring fra andre dele af bilbranchen, når de søger et job som bilsælger. Det kan eksempelvis være mekanikere eller reservedelssælgere, der efterfølgende vil være bilsælgere. Som det er gældende for uddannelse m.m., så er erfaring fra sådanne job dog ikke et krav.
Vil du gerne forbedre dine chancer for at få et job som bilsælger, så kan du starte med ulønnet praktik. Det giver nemlig bilforhandleren mulighed for at vurdere, om du er dygtig til at tale med kunder og sælge biler. Hvis du ansættes uden løn, så løber forhandleren ikke den store risiko, da de ikke skal betale dig en fast løn.
Det skal dog gøres klart, at der er stor forskel på de krav, der stilles af de enkelte bilforhandlere. Hvis du skal gøre dig forhåbninger om at blive ansat i et større bilhus, så er kravene typisk større. Her kan der stilles krav til en handelsuddannelse el.lign. I de mindre bilhuse stilles der ikke de samme krav ift. din uddannelse m.m.
Hvilke krav stilles der til en bilsælger?
Foruden ovennævnte, så er det meget begrænset, hvad der stilles af krav til en bilsælger. Du skal selvfølgelig have et kørekort, da du ellers ikke kan flytte rundt på bilerne. Dertil er det også en god idé, at du har en vis interesse for biler. Har du ikke det, så kan det blive nogle lange dage, når du skal arbejde med dem hver dag.
En stor del af jobbet som bilsælger består af at tale med mennesker. Hvis du ikke er vild med at have kontakt til mennesker i et større omfang, så er jobbet som sælger næppe noget for dig. Du skal dog ikke blot kunne tale med dem. Det er lige så vigtigt, at du er i stand til at sælge til dem, da det er dét, dit job består af.
En stor del af jobbet tager også udgangspunkt i tal. Derfor skal du være god til at arbejde med tal. Er du ikke det, så skal du være villig til at lære det. Som du også kan se herover, så er det faktisk meget få krav, du skal leve op til, for at blive bilsælger. Det mest essentielle er nemlig at du er dygtig til at sælge mange biler.
Bilsælger løn – hvad tjener en bilsælger?
Der er stor forskel på lønnen hos danske bilsælgere. I de fleste tilfælde er der naturligvis tale om en løn, der i høj grad er baseret på bonus. Derfor skal du være i stand til at sælge, hvis du skal opnå en god månedsløn som sælger. Dertil er der selvfølgelig også forskel på, om du er ansat som sælger eller derimod som salgselev.
Hvis du er ansat som salgstrainee, så kan du typisk forvente en løn, der lyder på 13-15.000 kr. Du får typisk også en bonusordning, men den er dog ikke lige så lukrativ, som hvis du er ansat som decideret sælger. Hvis du er det, så kan du forvente en løn, der strækker sig fra 18-35.000 kr. Dertil kommer også en bonusordning.
Ifølge Jobindex er den gennemsnitlige månedsløn som bilsælger på 29.530 kr. Det afhænger dog af flere ting, hvor meget du får i løn. Hvis du har en god bonusordning og er dygtig til at sælge, så kan du tjene betydeligt mere end 29.530 kr. pr. måned. Derfor kan du også sagtens ende med at få en rigtig god løn som bilsælger.