Hvordan bliver man ejendomsmægler?
En ejendomsmægler arbejder med formidling af køb og salg af huse, ejerlejligheder, andelsboliger og grunde. Det er mæglerens job at rådgive sælgeren og vurdere husets værdi. Som ejendomsmægler vil du derfor skulle overtage det praktiske arbejde forbundet med boligsalg.
Som ejendomsmægler skal du derfor se på ejendommen, vurdere dens estimerede handelsværdi, fastsætte en kontantpris samt rådgive sælger. Det kan bl.a. være i forbindelse med muligheden for en byggeteknisk gennemgang af ejendommen. Du kan læse mere om, hvordan man bliver ejendomsmægler herunder.
Uddannelse som ejendomsmægler
Hvis du ønsker at blive registreret ejendomsmægler hos Erhvervs og Selskabsstyrelsen, kræves en relevant uddannelse og 2 års praktisk erfaring inden for ejendomshandel. Du kan enten vælge at optjene den praktiske erfaring under eller efter endt uddannelse.
Har du et ønske om at blive registreret som ejendomsmægler, så kan det ske med baggrund i én af følgende typer af uddannelse:
Økonomisk merkantil erhvervsakademiuddannelse
Du kan godt blive ejendomsmægler med baggrund i en økonomisk merkantil erhvervsakademiuddannelse. Her skal du dog være opmærksom på, at du, afhængigt af din uddannelse, skal tage tre eller seks fagmoduler yderligere. Disse fagmoduler skal du læse på akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning.
Merkantil bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
Det er også muligt at blive ejendomsmægler i Danmark, hvis du har gennemført en merkantil bachelor- eller professionsbacheloruddannelse. Hvis du har taget denne uddannelse, så skal du supplere den med enten et eller tre fagmoduler på akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning. Det afhænger igen af din uddannelse.
Merkantil diplomuddannelse (HD)
Det er også muligt at blive registreret som ejendomsmægler med baggrund i en merkantil diplomuddannelse (HD). Også denne uddannelse skal suppleres med enten to eller tre fagmoduler på akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning. Det er meget gennemgående, at det er en nødvendighed, for at blive registreret.
Kandidatuddannelse med min. 20 ECTS-point
Du kan også gøre brug af en kandidatuddannelse, hvis den har min. 20 ECTS-point inden for det merkantile område. Du slipper dog ikke for at skulle supplere den med to eller tre fagmoduler. Det skal igen ske i form af akademiuddannelsen i Finansiel Rådgivning. Derfor er det ikke noget, du kan slippe for at gennemføre.
Uanset dit valg af uddannelsesvej, skal du også have mindst to års praktisk erfaring med ejendomsformidling. Denne erfaring skal optjenes i form af ansættelse hos en ejendomsmægler. Har du ikke gennemført de to års praktisk erfaring, kan du ikke blive registreret hos Erhvervsstyrelsen som ejendomsmægler.
Job som ejendomsmægler
En ejendomsmægler skal indhente en række oplysninger om økonomiske og retslige forhold ved en ejendom. Det tæller blandt andet fredningsbestemmelser, prioriteter og servitutter, planbestemmelser, miljøforhold, forkøbsrettigheder samt skatter og afgifter.
Ud fra de indhentede informationer skal der laves en salgsopstilling. På denne er der foretaget beregninger af salgspris, muligheder for belåning m.m. Dertil skal opstillingen også indeholde info om, hvad den nye ejer kan forvente at skulle betale i faste udgifter. Dette bliver typisk beregnet pr. måned eller pr. år.
I nogle tilfælde kan der også være tale om salg af en udlejningsejendom. Er det tilfældet, så skal mæglerne lave en oversigt over ejendommens indtægter og udgifter. Hvis ejendommen er drevet som en virksomhed, bør informationer om omsætning, avanceforhold, goodwill m.v. også belyses.
Ejendommen sættes til salg i en annonce
Ejendommen bliver sat til salg i en annonce, hvilket sker på internettet, i dagbladene m.m. Dertil skal du som ejendomsmægler også holde styr på et køberregister, hvor potentielle købere kan blive skrevet op, så du kan kontakte dem, når du får en bolig til salg, der matcher deres krav.
En mægler kan også vælge at annoncere efter ejendomme eller boliger, som han i forvejen har købere til i sit køberregister. Dernæst skal du til én af de mest væsentlige dele af arbejdet; at vise boligen eller ejendommen frem for potentielle købere. Det er ofte noget, der foregår uden for normal arbejdstid, fx om aftenen.
Det skal desuden nævnes, at det ikke er tilladt at være formidler for både køber og sælger i samme handel.
Kan også beskæftige sig med lån
Som ejendomsmægler kan du også ende med at beskæftige dig med prioritering og omprioritering af lån til og i boliger. Derfor benyttes de ofte også af kreditinstitutionerne som vurderingsmænd, mens de også bruges som syns- og skønsmænd af domstolene.
Det er dog ikke kun dette, du kan komme til at beskæftige dig med. De større ejendomsmæglerkæder har – under gode konjunkturer – også beskæftiger sig med projektsalg i større grad. Derfor består deres arbejde ikke blot i at sælge den færdige bolig, hvis de er involveret i et projektsalg – i større eller mindre omfang.
I stedet vil mægleren deltage i stort set hele fasen af byggeriet. Han eller hun vil fungere som rådgiver for både bygherrer, arkitekter og entreprenører, med afsæt i deres kendskab til kommende potentielle købere. Der er også ejendomsmæglere, der mere eller mindre har specialiseret sig i formidling af andelsboliger.
Nogle ejendomsmæglere er også ejendomsadministratorer
Der er også nogle mæglere, der fungerer som ejendomsadministratorer. Det betyder at de beskæftiger sig med udlejning, regnskab, indkassering af husleje og den generelle drift af ejendommen. Det er dog ikke alle ejendomsmæglere, der ønsker at påtage sig denne rolle, da det reelt er et særskilt erhverv.
Flere ejendomsmæglerbutikker er en del af en større kæde, der er drevet af ejendomsmæglere. Ofte er disse dog kontraktmæssigt tilknyttet til enten kreditforeninger, forsikringsselskaber eller banker. Der findes dog også op til flere uafhængige ejendomsmæglere. Endda også mindre uafhængige ejendomsmæglerkæder.
Foruden ejendomsmæglere, er det kun advokater, penge- realkreditinstitutter samt forsikringsselskaber, der lovligt kan formidle ejendomme i Danmark. I hver enkelt butik skal den daglige leder dog være registreret som ejendomsmægler eller uddannet advokat.
Fremtidsmuligheder for en ejendomsmægler
Som ejendomsmægler er det muligt at starte din egen forretning. Du kan dog også være ansat hos andre eller være indehaver af en større kædeforretning. Hvis du skal have lov til at kalde dig ejendomsmægler, så skal du være optaget i Ejendomsmæglerregistret.
Hvis du skal registreres i Ejendomsmæglerregistret, der styres af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, forudsætter det at du lever op til de følgende krav:
- Du skal have gennemført én af de førnævnte uddannelser. Foruden dette er det også et krav, at du har haft to års fuldtidsbeskæftigelse hos en ejendomsmægler.
- Du skal have bopæl her i landet, i et EU-land eller i et EØS-land.
- Du skal være myndig, og må desuden ikke være under værgemål eller samværgemål.
- Du må ikke være i betalingsstandsning eller være under konkurs. Dertil er det heller ikke tilladt at have en gæld til det offentlige, der lyder på mere end 50.000 kr.
- Du skal kunne stille en sikkerhed over for eventuelle erstatningskrav, som forbrugerne kan rejse mod dig. Du kan læse mere om dette i Bekendtgørelsen om sikkerhedsstillelse.
Du har også mulighed for at tage et valuarkursus. Det foregår på handelsskoler, hvor der afholdes kurser i ejendomsvurdering med et omfang, der svarer til 25 % af et arbejdsår. Når du har bestået dette kursus, kan du også bruge betegnelsen valuar. Det kræver dog at du er optaget i Ejendomsmæglerregistret.
Ejendomsmægler løn – hvad tjener en ejendomsmægler?
Der er stor forskel på ejendomsmæglernes løn. Der er nemlig mange elementer, der spiller ind i beregningen af lønnen. Ifølge Lønstatistik.dk tjener en ejendomsmægler i gennemsnit 34.243 kr. pr. måned. Der er dog også forskel på, hvor i landet, man arbejder. Fx er der nemlig højere lønninger i hovedstadsområdet.
De fleste ejendomsmæglere er dog ansat efter en provisionsbaseret model. Derfor får de en kontant gevinst, når det lykkes dem at sælge en ejendom. Denne provision svinger meget, hvorfor den kan lyde fra blot et par tusinde kroner og op til mange tusinde kroner. Det kræver dog, at der er tale om store, dyre ejendomme.
En sådan lønmodel medfører, at den dygtige ejendomsmægler, der får solgt et stort antal boliger, vil tjene mange penge. Nogle af landets dygtige mæglere kan sagtens tjene mellem 75.000 kr. og 100.000 kr. Der er også nogle mæglere, der er ansat på en 100 % provisionsbaseret løn. Det er dog kun et meget lille antal.
Kender du nogen, der netop er flyttet i nyt hus eller lejlighed? Så husk at find den perfekte indflyttergave lige her.