Hvordan bliver man gift?
Skal du giftes? I så fald er der mange praktiske aspekter, der skal være styr på. Det kan du blive klogere på herunder.
Skaf en ægteskabserklæring
Du skal kontakte jeres kommune eller den lokale borgerservice, da du skal bede om en ægteskabserklæring, så de kan tjekke, om I lever op til de krav, der er ift. indgåelse af jeres ægteskab. I kan dog også blot finde og udfylde ægteskabserklæringen online.
Aflever en prøvelsesattest
Når I har indsendt jeres erklæring, vil kommunen tjekke, om I opfylder kravene for indgåelse af ægteskabet. Hvis I gør det, så får I udleveret en prøvelsesattest. Denne attest skal I aflevere ved den vielsesmyndighed, I vil have til at vie jer.
Rådhus eller kirke?
Hvis I vil giftes på et rådhus, kan I frit vælge kommune. Såfremt det er et ønske, kan borgmesteren tillade, at vielsen finder sted i fx en skov eller park. Stedet skal dog være i den kommune, hvor borgmesteren sidder. Det er et krav, at vielsen overværes af to vidner, som I selv skal medbringe. Efter vielsen får I en vielsesattest.
Hvis I vil giftes i en kirke, skal i derimod henvende jer til præsten i kirken, hvor I ligeledes skal aflevere jeres prøvelsesattest. Der er mindst en af jer, der skal være medlem af folkekirken og have tilknytning til kirken. Vil I giftes et andet sted, end i jeres lokale sogn, kan i forhøre jer om det, men I har ikke krav på det.
Igen er det et krav, at der er mindst to vidner til stede. I får jeres vielsesattest efter endt vielse.
Er du/I fraskilte?
Er der en af jer, der er fraskilt, så skal præsten vide det. Han eller hun kan nægte at vie jer på baggrund af dette af religiøse grunde. Hvis det sker, så er det biskoppen, der skal afgøre, hvorvidt præsten skal have lov til at blive fritaget for at udføre vielsen.
Er I borgerligt viet?
Hvis I er blevet borgerligt viet, så kan I også få kirkens velsignelse, hvis den af jer valgte præst går med til det. I et sådant tilfælde skal I henvende jer til den ønskede præst, og spørge om lov. I beholder selvfølgelig jeres oprindelige vielsesdato.
Foretrækker I et andet trossamfund?
Hvis I har et ønske om at blive viet i et andet trossamfund, som en af parterne tilhører, så skal I selv sørge for at kontakte trossamfundet. Dertil er det også et krav, at I medbringer jeres prøvelsesattest, som er blevet udstedt af kommunen.
Hvad med navnevalg?
Man kan vælge et fælles navn ud fra mellem- og/eller efternavn hos mindst en af parterne. Ønskes dette, skal I søge om navneændring ved at udfylde blanketten ’Navneændring på bryllupsdagen’, hvorefter I skal sende den til jeres kommune eller sogn.
I skal sende jeres ansøgning senest 15 dage før jeres bryllupsdag. Hvis I ændrer navn senest tre måneder efter vielsen, er det gratis. I får automatisk fremsendt et nyt sygesikringsbevis, og offentlige myndigheder får besked om navneændringen via CPR-registeret.