Hvordan bliver man politibetjent?
Hvis du ønsker at blive politibetjent, skal du ansættes og uddannes i politiet. Uddannelsen veksler mellem at have teoretisk undervisning på Politiskolen i København og i Fredericia, samt praktisk i en politikreds. Du får undervisning på skolen, der er tematiseret og som tager udgangspunkt i cases, hvor du skal løse problemer.
Der bliver undervist i både almene fag, men selvfølgelig også i politiorienterede fag. Derfor vil du tilegne dig relevant viden om polititeori, kriminologi, udenrigstjeneste samt identifikation af narkotika. I de almene fag bliver du derimod undervist i bl.a. strafferet, psykologi, personaleforhold og ledelse.
Når du er uddannet som politibetjent, er det muligt for dig at søge ind hos flere forskellige enheder i politiet. Du kan bl.a. søge ind hos en enhed inden for beredskab og efterforskning. Det er selvfølgelig også muligt for dig at søge ind hos de forskellige specialafdelinger, der ligger under Rigspolitiet.
Om uddannelsen som politibetjent
Politiets basisuddannelse har en varighed på to år og fire måneder. I denne periode veksles der mellem skole- og praktikophold. Det er en uddannelse, der er bygget op omkring tre semester. Det første semester varer i 11 måneder og foregår på Politiskolen. Her skal du lære om politiets daglige opgaver og bliver fx undervist i:
- Konflikthåndtering
- Politijura
- Færdselsloven
- Patruljetjeneste
- Afhøring
- Førstehjælp
- Kriminalteknik – (Sporsikring og gerningsstedsdisciplin)
Andet semester
På andet semester foregår det hele på en politistation. Dette semester har en varighed på 11 måneder. Det er her, du skal bruge den vide, som du har tilegnet dig på det første semester. Du får lov til at køre patrulje i fællesskab med en erfaren politibetjent. Dertil skal du selvfølgelig også skrive rapporter.
Dertil får du naturligvis også et indgående kendskab til, hvordan politiets efterforskning samt forbyggende arbejde foregår.
Tredje semester
Det tredje og sidste semester foregår igen på Politiskolen. Dette semester har en varighed på seks måneder. Der bliver gået i dybden med en række politiopgaver, hvorfor der både bliver arbejdet med teori og metode. I løbet af det tredje semester vil du bl.a. blive undervist i følgende:
- Mobilt indsatskoncept
- Vold, færdsel og politiidentitet i et efterforsknings- og samfundsperspektiv
- Politi og kulturel mangfoldighed
- Aktuel kriminalitet
- Fysisk uddannelse, magtanvendelse og konflikthåndtering
- Skydeteknik
Din uddannelse skal selvfølgelig afsluttes med et eksamensprojekt. Her skal du vise, at du er i stand til at arbejde med en selvvalgt problemstilling i politiarbejdet på selvstændig vis. Dette er noget, du skal vise ved brug af både teori og metode.
Adgangskrav til politiuddannelse
Hvis du har et ønske om at blive optaget på Politiskolen, er der en række krav, du skal leve op til. Det tæller både en række uddannelsesmæssige, faglige og personlige kvalifikationer. Dette påkræves, da du vurderes til at have bedre forudsætninger for at gennemføre politiets basisuddannelse. Kravene er som følgende:
- Du skal være fyldt 20 år, når du sender sin ansøgning om optagelse, og 21 år, når du starter
- Du skal være dansk statsborger eller have søgt om et dansk statsborgerskab
- Du skal have kørekort til bil og være en rutineret bilist
- Du skal have et godt og sundt helbred
- Du skal have en ideel og passende fremtoning
- Du skal kunne sikkerhedsgodkendes
- Du skal være forberedt på kravene i adgangsprøven
- Du skal have en gymnasial-, erhvervs- eller lignende uddannelse, såsom politikadet
Der bliver især lagt vægt på, om du er ustraffet og ikke har gjort brug af doping. Dertil er det også et krav, at du kan bryste dig af gode evner inden for både samarbejde, kommunikation og analytisk tænkning. Samtidig er det også vigtigt, at du er både psykisk og fysisk robust.
Endvidere er der selvfølgelig også et prøveforløb, der skal bestås med et tilfredsstillende resultat. Hvis ikke du består prøveforløbet, er det ikke muligt at blive optaget på politiuddannelsen.
Optagelse på politiuddannelsen
Hvis du ønsker at blive optaget på politiuddannelsen, skal du først og fremmest bestå en række prøver:
- En fysisk prøve
- En farvesynstest
- En skriftlig prøve i dansk
- En samarbejdsopgave
- En individuel samtale
Dertil er det også et krav, at du gennemgår en helbredsundersøgelse. Denne skal foretages hos din læge. Du skal naturligvis også sikkerhedsgodkendes. Du sender blot din ansøgning på nettet via Rigspolitiets webside. Her er der også muligt at læse mere om både optagelsesprøver, ansøgningsfrister mv.
Om jobbet som politibetjent
Når du arbejder som politibetjent, er din opgave at opretholde sikkerhed og orden i samfundet. De fleste af de danske politibetjente arbejder som en del af et døgnberedskab. De har til at opgave at træde i forbindelse med bl.a. tyverier, ulykker, demonstrationer, husspektakler og deslige.
Dertil hjælper de også både befolkning og myndighed i forbindelse med dødfundne, forsvundne personer, tvangsindlæggelser og fogedsager. De har også til opgave at tage imod anmeldelser om lovovertrædelser. Disse sager kræver undersøgelser, og at der efterfølgende bliver udarbejdet en rapport.
Politiarbejdet kan dog også bestå af en række særlige opgaver. Det kan være i forbindelse med, at man gør tjeneste som enten færdselsbetjent, hundefører, kriminaltekniker eller måske som livvagt.
Mange betjente efterforsker forbrydelser
Der er også mange betjente, der står for at efterforske forbrydelser. Det er noget, der sker i Efterforskningen, hvor betjente har til opgave at opklare alvorlige forbrydelser. Det kan være røveri, drab, bedrageri, voldtægt og andre lovovertrædelser. Fælles for dem alle er, at de kræver længerevarende efterforskning.
I forbindelse med efterforskning af en forbrydelse bruges der bl.a. afhøring af vidner og sigtede, aflytninger samt observation og ransagning. De betjente, der sidder i Efterforskningen, skal også skrive rapport om deres resultater af efterforskningen. Disse rapporter bruges bl.a. af anklagemyndighed og domstole.
Betjente varetager også kriminalitetsforebyggende arbejde
De forskellige politikredse har også betjente, der arbejder med diverse former for kriminalitetsforebyggende arbejde. Det betyder, at de bl.a. tager rundt på skoler, for at holde foredrag. Det betyder dog også, at de er en del af bekæmpelsen af både vold, narkokriminalitet og tyveri.
Som politibetjent kan du dog også komme til at sidde med fortrinsvis administrative arbejdsopgaver. Du kan også være ansat i en afdeling, der beskæftiger sig med registrering og efterforskning. Uanset hvad, så er det et job, hvor det er en betydelig fordel, hvis du har et roligt og myndigt væsen.
Dertil er det også vigtigt, at du er både ansvarsbevidst og er i stand til at udvise omtanke. Du skal også have evnen til at være tilbageholdende i anspændte situationer. Når det virkelig gælder, er det essentielt for både dig og en eventuel partner, at du har evnen til at reagere hurtigt.
Du skal også kunne møde ethvert menneske i øjenhøjde. I jobbet som betjent er god situationsfornemmelse, omstillingsparathed og psykisk balance. Det er også vigtigt at være i stand til at yde en analytiske tænkning, og at have helhedsforståelse, handlekraft samt evne til både at kommunikere, samarbejde og reflektere.
Enkelte betjente bliver hundeførere
Der er enkelte erfarne betjente, der bliver hundeførere. En hund bruges til humanitære opgaver. Det tæller bl.a. sporing og eftersøgning af personer. Politiet har dog også narkotikahunde, der er blevet trænet op til at lede efter diverse former for euforiserende stoffer.
Derudover er der også nogle betjente, der er sprængstofhundefører. De har til opgave at lede efter bl.a. flere former for sprængstoffer, ammunition og våben sammen med hunden. Hunden både bor og trænes af ham eller hende, der er hundeføreren. Udgifterne til hunden bliver dog afholdt af politiet.
En politikadet står for at løse opgaver i forbindelse med grænsekontrol og bevogtning. De er udstyret med samme myndighedsbeføjelser og magtmidler som politiet, men har dog en korte uddannelse end en betjent. En politikadet er klædt i politiets almindelige uniform, men dog med en række særlige distinktioner.
Politibetjent løn – hvad tjener en politibetjent?
Ifølge Danmarks Statistik er den gennemsnitlige indtægt pr. måned for en nyuddannet politibetjent (2018) som nedenstående. Vær dog opmærksom på, at det er en indkomst, der er inklusive pension, tillæg, værdi af personalegoder mv.
- Kriminalassistent: 37.557 kr.
- Politibetjent, Færdselsbetjent: 35.809 kr.
Hos Danmarks Statistik har de – desværre – ikke kendskab til lønnen for en nyuddannet politiassistent. Derfor kendes der ikke til et specifikt lønniveau.