Hvordan bliver man politiker?
En politiker er en person, der repræsenterer andre borgere, der gennem deres indflydelse forsøger at skabe et bedre samfund. Hvis det lyder som noget for dig, er den rette karrierevej for dig måske at blive politiker. Er det noget, du har overvejet, kan du her læse mere om, hvordan du egentlig kan blive en politiker.
Hvordan bliver man politiker?
At være politiker er en titel, man først opnår, når man er blevet valgt til at repræsentere andre gennem et politisk parti. Derfor kan du ikke blot have en mening om noget, hvorefter du kan begynde at kalde dig selv for politiker.
Hvis du ønsker at være politiker, er det et krav, at du skal være fyldt 18 år, dansk statsborger og bosiddende i Danmark. Dertil er det også et krav, at du skal være meldt ind som medlem af et parti, at du starter dit eget parti, eller at du stiller op som løsgænger.
Er du medlem af et parti, skal du overbevise de øvrige medlemmer om, at du er i stand til at repræsentere det respektive parti. Dette foregår typisk ved partiets møder, hvor du kan holde oplæg. For at blive politiker, er du også nødt til at stille op ved et valg til fx byrådet eller Folketinget.
Det er også et krav, at du vælges ind i et beslutningsorgan, som enten et byråd eller Folketing. Det gør du ved at få det krævede antal stemmer. Det antal stemmer, der er krævet, afhænger af de øvrige kandidater og det organ, som du ønsker at blive valgt ind til.
Der er mange veje til politik
Der er op til flere måder at blive politiker på, før man bliver valgt ind som rigtig politiker. Langt de fleste har valgt at gå en eller flere af de veje, der er beskrevet herunder, hvorefter de er blevet valgt ind ved et valg:
- Foreningsarbejde: Du kan vælge at deltage i et foreningsarbejde. På den måde kan du opnå viden om politiske ressourcer, samtidig med at du kan lære mange mennesker at kende.
- Ungdomsarbejde: Der er også mange politikere, der har starter fra en ung alder, hvor de har deltaget i både klubber, elevråd og ungdomspolitik.
- Kendte personer: Der skal ikke være nogen tvivl om, at der er nogle politikere, der er blevet valgt, da de ganske enkelt har et kendt navn. Det kan være alt lige fra en skuespiller til en fodboldspiller, som stiller op for et parti.
- Ledere: Der er også nogle, der kommer ind i politik, fordi de har ledet en virksomhed, hvor de har lært at forhandle og kommunikere.
- Debat: Dertil er der også mange politikere, der har deltaget i debatter o.l. via fx læserbrev mv., før de slog hul på deres politiske karriere.
- Scient. Pol: Mange politikere har en universitetsuddannelse indenfor samfundsvidenskab. Det er ikke et krav, at du har det, men du vil dog få en masse viden om, hvordan samfundet fungerer. Du vil også kunne blive godt rustet på til at debattere. Det garanterer dig dog ikke et job som politiker.