Hvordan laver man en litteraturliste?
Står du over for at skulle lave en litteraturliste? I så fald er der en del, der skal være styr på. Hvis du ikke ved, hvordan du laver en optimal litteraturliste, er du heldigvis kommet til det rette sted, da det netop er det, du kan lære her på siden.
Hvad skal en litteraturliste indeholde?
Når du laver din litteraturliste, skal du tænke på, at din læser skal have mulighed for at læse det samme som dig. Det vil sige, at det fx skal være samme udgave af en bog eller nøjagtigt den samme tekst på en webside.
Her er det dog også værd at bemærke, at teksten på en hjemmeside let kan ændre sig. Hvis du vil være helt sikker på, at din læser ser det samme, som du har set, så kan du lægge en udskrift af artiklen ved som bilag.
I din litteraturliste skal du ikke blot nøjes med at linke til en webside. Det er også en god idé, at du fortæller, hvornår du har besøgt den.
Hvilken standard skal du bruge?
Det er vigtigt, at du er klar over, at der ikke kun findes én måde at lave en litteraturliste på. Der findes op til flere måder, hvorfor det er vigtigt at vælge én måde, som du bruger hele vejen igennem. Dertil skal det også være opstillet på korrekt vis, så dine læsere altid kan finde frem til den angivne litteratur igen.
Hvis du går på en uddannelse, hvor de har bestemte retningslinjer for litteraturlisten, skal du blot følge dem. Der findes desuden en række værktøjer på nettet, som du kan bruge til at generere en litteraturliste til dig, som du blot kan kopiere ind i Word. Det er en god løsning, hvis du er i tvivl om, hvordan den skal laves.
Hvis du er studerende på en videregående uddannelse, kan du med fordel gøre brug af APA’s (American Psychological Association) retningslinjer for udarbejdelse af referencer.
Hvilke oplysninger skal litteraturlisten indeholde?
Hvis din læser skal have en chance for at finde de kilder, der bliver henvist til i din litteraturliste, er det som minimum et krav, at der gives informationer om forfatter, titel, udgave, forlag og udgivelsesår. Dertil er det vigtigt at nævne, at bæger kan findes i flere udgaver, hvorfor den eksakte udgave derfor skal nævnes.
Det skyldes, at der som regel er forskel på det indhold, der er at finde i de forskellige udgaver af bogen. Det er dog knap så vigtigt at få med, hvilke oplag, der er tale om, da det blot fortæller, at det er en bog, der er blevet genoptrykt – det betyder ikke, at der er ændret på indholdet.
Ved tidsskriftsartikler skal du angive navnet på tidsskriftet samt nummer og sidetal. Er det en avisartikel, skal der angives avisens navn, dato og ligeledes sidetal. Dette kan du ofte finde på forsiden eller i kolofonen, som er en lille mængde tekst, der er at finde på anden, venstre side i de fleste bøger, tidsskrifter og aviser.