Hvordan laver man en synopsis?
En synopsis kan bedst beskrives som en udvidet udgave af en disposition. I synopsen skal du skrive, hvordan du ønsker at undersøge en problemstilling. Det er dog også muligt at bruge en synopsis som forberedelse til en mundtlig eksamen.
En disposition har til formål at redegøre for, hvad du har i sinde at gøre. Med en synopsis går du derimod ind i en analyse af, hvad du forventer at kunne konkludere. Du giver derfor et overblik over dit projekt, ligesom den giver vejleder en bekræftelse af, at du har et reelt projekt, hvor du kan arbejde dig mod et godt resultat.
Det er en kort udgave af projektet
Hvis du først skrev din synopsis, efter at have lavet dit projekt færdigt, ville din synopsis blot være en meget kort version af dit projekt, hvor kun de vigtigste punkter er medtaget. Det foregår dog den anden vej rundt, da du skal udarbejde din synopsis, før du går i gang med at skrive dit projekt.
I synopsen vil der vel at mærke være huller, da du jo ikke har skrevet dit projekt endnu. Det er her, du skal vise, hvad du har intentioner om at gøre i projektforløbet, når det kommer til bl.a. afgrænsning, metodevalg osv.
Hvad skal være med i min synopsis?
Din synopsis vil i bund og grund være opbygget på samme måde som dit projekt. Ofte dækker den over de følgende elementer:
- Forside: Titel på projektet samt navn på forfatter (eller forfattere), tid og sted.
- Indledning: Her kommer du ind på baggrunden for valget af projektet.
- Problemformulering: Ved dette punkt skal du selvfølgelig fortælle, hvad du vil undersøge, finde en forklaring på, fortolke, analysere og diskutere.
- Målbeskrivelse: Kom ind på, hvad det egentlige problem er i din problemformulering? Og er der nogle delproblemer?
- Metodebeskrivelse: Dette er en diskussion af, hvilke materialer, teorier og metoder, der er relevante for din problemstilling. Er der allerede foretaget undersøgelser indenfor dit emne? Hvordan har du i sinde at indsamle data? Og hvorfor ønsker du at bruge disse metoder?
- Delkonklusion: Konklusioner på de enkelte problemstillinger.
- Sammenfattende konklusion: Hvad er svaret på dit spørgsmål i din problemformulering?
- Perspektivering: Det er ikke et krav, at du har en perspektivering med, men det er en god idé.
- Litteraturliste: Her skal du komme ind på, hvile kilder du regner med at gøre brug af. Det er ikke et krav, at der er tale om en færdig liste, men det er dog et krav, at du som minimum har et par oversigtsværker om emnet på listen samt flere af hovedværkerne inden for området.
- Bilag: Dette kan være mange ting såsom tidsplan, skitser til figurer, modeller osv.
Hvor meget skal min synopsis fylde?
Der er ikke noget fast krav for, hvor meget din synopsis bør fylde. Det er dog meget normalt, at den fylder ca. 5 sider. Det er dog ikke inkluderet hverken forside, litteraturliste og eventuelle figurer og tabeller. Derfor er det en god idé, at du går efter at få den til at fylde omtrent fem sider.