Hvordan layouter man sin tekst som en reportage?
En reportage skal ikke blot være skrevet på en særlig måde. Den skal også være layoutet på den rette måde. En reportage er en artikel, der er skrevet af en journalist, der er på et sted, hvor en given nyhed er. Han eller hun rapporterer direkte fra en begivenhed, så læseren får en oplevelse af selv at være til stede.
Ordet ’reportage’ kommer fra latin og betyder ’At bringe’. Det er nemlig den respektive journalists opgave at bringe en nyhed hen til læseren. Den kan både bruges til at bringe en nyhed ud, der sker lige nu, men det er dog også muligt for journalisten at tage tilbage til stedet, for at fortælle, hvordan situationen ser ud nu.
Derfor kan en reportage bedst beskrives som en form for statusopdatering. Det er en tekst, hvori der typisk bruges sanseindtryk, stemninger og miljø. Desuden er det også meget typisk for en reportage, at den byder på øjenvidneberetninger, interviews og udtalelser fra relevante personer.
Sådan layouter du din tekst som en reportage
Du skal altid starte en reportage med en stor og synlig rubrik (overskrift). Denne rubrik skal følges op med en underrubrik og/eller en manchet. Dertil skal den også have en byline, der indeholder navnet på journalisten, der har skrevet den – i det tilfælde, at du har skrevet den, er det selvfølgelig dit eget navn.
En reportage, der udgives i en rigtig avis i papir, skal skrives i tre eller fire spalter. Hvis du har billeder med i din artikel, er det vigtigt, at du angiver kilden under billedet. Desuden skal der også være en kort billedtekst, der relaterer sig til og beskriver billedets indhold.
Dertil skal der som regel også være mellemrubrikker. De bruges til at gøre det lettere for læseren at overskue teksten og dens indhold. Hvis der er behov for det, kan der også være faktabokse, der fortæller om relevant fakta, der har relation til, hvad der står skrevet i reportagens brødtekst.
Det er også uhyre vigtigt, at du sørger for at skrive din tekst med en letlæselig skriftstørrelse. For et meste er det skriftstørrelse, der bliver brugt. Det er dog også vigtigt at vælge den rette skrifttype, da det også har en del at sige. Du bør vælge mellem Georgia, Helvetica, Arial, Calibri og lignende skrifttyper.
Du kan sagtens bruge citater i et interview
Det er bestemt ikke utænkeligt, at der kan være behov for at gøre brug af et eller flere interviews. Hvis du har et eller flere interviews med i din reportage, skal de markeres med tegn. Det skal være tydeligt for læser, at der er tale om et interview, hvorfor du også gerne skal markere, hvem det er der er blevet interviewet.
Desuden skal højremargin også være forsøgt gjort lige, hvilket du nemmest kan opnå ved at gøre brug af ord-deling. Hvis du skriver den i Microsoft Word, kan du blot sætte lige margin til, hvorefter Word vil stå for at dele din ord op for dig. Derved er du sikret, at du får en lige højremargin.