Hvordan skriver man en klumme?
En klumme er en tekst, der udgives i en avis, der behandler et konkret emne og udtrykker forfatterens egen holdning hertil. Derfor kan en klumme i bund og grund handler om alt. Ofte handler den dog om emner, der rør sig lige nu. Det vil sige, at den typisk omhandler noget aktuelt.
En klumme skal fastholde læseren ved at være interessant, lærerig og/eller underholdende læsning. Den kan derfor både have en provokerende eller humoristisk tone. I en klumme skal forfatteren gøre det klart, at han eller hun har en konkret holdning til emnet, som vedkommende skal forsøge at redegøre for.
Den er som regel også fyldt med både eksempler, argumenter og begrundelser. Desuden skal den være både troværdig og overbevisende. Derfor er afsender nødt til at have sat sig godt ind i, hvad der skrives om.
Sådan skriver du en klumme
Da de er en subjektiv tekst, skal den skrives i jeg-form. Dertil bør den tage udgangspunkt i noget, der sker for tiden. Det skal derfor være et aktuelt emne, der skrives om. Det kan både være noget, som irriterer dig eller noget, der gør dig glad. Det kan også være noget, du mener er enten rigtigt eller forkert.
I en klumme er det vigtigt, at sagen kan ses fra flere sider og vinkler. Du bør derfor altid vælge mellem tre og fem forskellige indgangsvinkler til emnet, før du går i gang med at skrive. Forud for selve skrivningen skal du derfor beslutte dig for, hvordan emnet skal behandles. Hertil kan du fx bruge en idé-blomst.
Når du skriver en tekst, der har til formål at vise, hvad du mener om et emne, skal du naturligvis altid huske at begrunde dine meninger. Du skal fortælle om, hvorfor du mener, som du gør. Her må du rigtig gerne bruge eksempler og komme med argumenter. Du skal nemlig forsøge at overbevise læseren om, at du har ret.
Da det er en holdningsbaseret tekst, der har til formål at overbevise læseren, er det oplagt at bruge en eller flere af de tre appelformer (etos, logos og patos), for at få læseren over på din side.
Hvordan skal sproget være?
Dit sprog skal være velovervejet og velformuleret. Det må dog ikke være for højtideligt eller præget af meget fagsprog. Forsøg derfor så vidt muligt at skrive i et relativt frit og almindeligt sprog. Samtidig skal du dog vise læseren, at du har tænkt grundigt over det, der bliver skrevet om.
Du må gerne være kreativ med sproget. Du kan fx gøre brug af billedsprog, sjove eksempler, symbolsprog eller sarkasme. Du kan også skrive ud fra en skæv vinkel, da en klumme helst skal være interessant, lærerig og underholdende at læse.
Formålet med en klumme er naturligvis også, at du reflekterer over det valgt emne. Dertil bør du også komme med forslag til enten løsninger eller forbedringer. Til sidst skal du runde din tekst af, ved at lave en konkret konklusion, hvor du samler de vigtigste ting, men samtidig også slår fast, hvad du mener.