Hvordan søger man SU?
SU, der er en forkortelse for Statens Uddannelsesstøtte, er en økonomisk hjælp til dig, der er i gang eller skal til at uddanne dig. Hvis du skal være berettiget til SU, så er der en række betingelser, du skal leve op til. Lever du ikke op til disse, så kan du ikke få SU. Der er desuden ikke alle uddannelser, der er SU-berettigede.
Du bliver ikke blot tildelt SU. Det er noget, du aktivt skal søge om, hvis du vil have det. Det er dog ikke muligt at søge om SU med tilbagevirkende kraft. Dertil skal det også nævnes, at du tidligst kan få SU fra den måned, hvor dit uddannelsessted har modtaget din ansøgning. Når du skal søge om at få SU, skal det ske via minSU.
Hvordan bruger jeg minSU?
På minSU kan du finde tre frorskellige funktioner. Du kan både søge om SU, optage SU-lån m.m. Men du kan også se dine aktuelle SU-forhold samt foretage rettelser i disse forhold, hvis ønsket eller nødvendigt. For at få adgang til SU, så kræver det at du har et NemID. Har du ikke det, så kan du derfor ikke søge om at få SU.
Det tager normalt mellem to og fire uger at behandle en ansøgning om SU. Du kan dog følge med i status for din ansøgning under ‘Status for ansøgning’ på minSU. Her kan du også se, hvor langt din ansøgning er nået i systemet. Derfor har du også rig mulighed for hele tiden at følge med i, hvordan det går med din ansøgning.
Søg først SU, når du er optaget
Du kan ikke søge om SU, før du har fået besked om, at du er blevet optaget på din uddannelse. Dertil kan du også tidligst søge en måned før, du starter på uddannelsen. Hvis du skal søge SU til en hel uddannelse, der tages i udlandet eller er du udenlandsk statsborger, så kan du søge om SU i minSU tre måneder før skolestart.
Hvem kan få SU?
Hvis du skal være berettiget til at modtage SU, så skal du være studieaktiv. Dertil er det også et krav, at du ikke modtager anden offentlig støtte. Der er også nogle faste grænser for, hvor meget du må tjene ved siden af din SU. Hvis du tjener mere end disse grænser, så kan du risikere at skulle betale hele din SU tilbage.
Du skal selvfølgelig også være dansk statsborger. Er du ikke det, så kan du søge om at blive ligestillet med en dansk statsborger og dermed modtage SU. Uanset om du går på en ungdoms- eller videregående uddannelse, så skal du være fyldt 18 år, for at modtage SU. Du kan få SU allerede kvartalet efter, du er fyldt 18 år.
Størrelsen på din SU er afhængig af dine forældres indkomst. Det er gældende, uanset om du bor hjemme eller er udeboende. Dette er gældende, indtil måneden efter at du er fyldt 20 år. Hvis du er 18 år eller 19 år, så er det kun i særlige tilfælde at du kan få satsen til udeboende. Det gælder også, selvom du bor for dig selv.
Kan få satsen til udeboende, når du er fyldt 20 år
Du kan få satsen til udeboende, fra måneden efter du er fyldt 20 år. Det kræver dog at du er udeboende, da du ellers ikke kan få denne sats. Hvis du fortsat bor hjemme, så vil størrelsen af din SU fortsat være afhængig af dine forældres indkomst. Det gør sig gældende, uanset din alder, såfremt du fortsat er hjemmeboende.
Der er ikke nogen nedre aldersgrænse på de videregående uddannelser. Her er størrelsen af din SU afhængig af, om du bor hjemme eller er udeboende. Den er også afhængig af, om du er startet på en ny uddannelse, der er godkendt til SU før eller efter d. 1. juli 2014. Her er der nemlig sket ændringer ift. satsen for SU’en.
Skal jeg bo i Danmark, for at få SU?
Læser du på et dansk uddannelsessted, så er det ikke et krav, at du har en adresse i Danmark, for at få SU. Du kan derfor sagtens få SU, selvom du bor i Sverige, men læser på et uddannelsessted i København. Det er også gældende, hvis du bor i et hvilket som helst andet land. Det kræver blot at du uddanner dig i Danmark.
Din SU vil blive udbetalt til din NemKonto. Derfor skal den konto, du gerne vil modtage din SU på, også være registreret som din NemKonto. Du kan enten selv registrere din konto som NemKonto eller få bankens hjælp til dette. Dette kan både være en dansk eller udenlandsk konto, hvis blot du sørger for at få den registreret.
Alle danske adresser bliver hentet fra Folkeregistreret. Hvis du er bosiddende i udlandet, og derfor er angivet som udrejst i CPR-registreret, så skal du selv angive din adresse. Det kan du selvfølgelig gøre på minSU. Hvis du ikke har held med at ændre det, så skal du selv give besked til SU-kontoret på dit uddannelsessted.
Tidsfrister for at søge SU
Som der også er givet udtryk for herover, så er der forskellige tidsfrister for at søge SU. Hvis du skal starte på en ungdomsuddannelse, så kan du tidligst søge om SU en måned før den måned, du kan få SU fra. Det kræver dog at du har fået bekræftelse på din optagelse. Skal du have SU fra september, kan du søge fra 1. august.
Det samme gør sig desuden gældende, hvis du skal starte på en videregående uddannelse. Det anbefales dog at vente et par dage, fra du har sagt ja til en plads på uddannelse, til du søger SU. Ved at gøre dette, så er du sikret at din plads på uddannelsen er registreret i systemet. Det gør det nemmere for dig at søge om SU.
Den sidste frist for at søge SU er den sidste dag i måneden. Skal dy have SU fra september måned, så skal du søge om SU senest den 31. august. Hvis du skal søge SU i et helt år, så er sidste frist d. 5. december. Hvis du søger efter d. 5. december, så kan du tidligst få SU i januar året efter – og det er med udbetaling sidst i januar.
Frist for at fravælge SU
Hvis du har et ønske om at fravælge din SU for en måned, så skal det ske senest d. 15. i måneden før den måned, hvor du ikke ønsker SU. Ønsker du eksempelvis ikke at få SU i oktober måned, skal du senest fravælge din SU d. 15. september. Det er selvfølgelig også noget, du skal gøre på minSU, hvor du administrerer din SU.
Udenlandske statsborgere og SU i udlandet
Hvis du skal søge SU til en hel uddannelse i udlandet, eller hvis du er udenlandsk statsborger, så er der et par undtagelser. Du kan bl.a. få lov til at søge SU i minSU i tre måneder før, den måned du kan få SU fra. Hvis du fylder 18 år i det kvartal, hvor du skal have SU første gang, kan du dog tidligst få lov til at søge en måned før.
Hvis du eksempelvis fylder 18 år d. 25. juli, så er du berettiget til SU fra 1. oktober. I så fald kan du først søge om SU i minSU fra d. 1. september. Det er dog udelukkende noget, der gør sig gældende, hvis du skal søge om SU til en hel uddannelse i udlandet. Dertil er det også gældende, hvis du er udenlandsk statsborger.
Tidsfrist ved årsskiftet
Skal du søge om SU ved årsskiftet, så skal du være opmærksom på, at du ikke kan søge SU til det kommende år tre måneder før start. Hvis din uddannelse starter i det nye år, så kan du tidligst søge om SU til denne fra december i indeværende år. Et nyt års ansøgninger er nemlig først tilgængeligt fra d. 1. december året før.
Kilde: SU.dk
Guide til at finde studentergaver: https://morefews.dk/gaveanledninger/studentergaver/