Hvordan stemmer man?
Ved ethvert valg i Danmark er stemmeafgivningen hemmelig. Du har dog flere muligheder for at stemme. Du kan enten stemme på valgdagen eller du kan brevstemme forud for valget.
Det er kun tilladt at sætte et enkelt kryds på stemmesedlen. Sætter du mere end et kryds, vil det medføre, at din stemmeseddel ikke længere er gyldig. Det er dog også muligt at stemme blankt.
Dit valgkort lander i din postkasse
Senest fem dage før et valg vil alle, der har stemmeret få tilsendt et valgkort. Det bliver sendt med posten, og vil derfor blot blive lagt i din postkasse. På dit valgkort kan du se, hvor du skal gå hen for at stemme på valgdagen. Det kan være mange steder, da det kan være alt fra en skole eller sportshal til et rådhus.
Hvis det ikke er muligt for dig at møde op på valgdagen, kan det i stedet lade sig gøre at brevstemme forud for valget. Det skal du dog gøre senest tredjesidste hverdag (inklusive lørdag) forud for den fastsatte valgdag. Alle der har stemmeret, har også mulighed for at brevstemme, i stedet for at stemme på valgdagen.
Sådan foregår det, når du stemmer
Hvis det er første gang, du skal stemme, er det ikke sikkert, at du ved, hvordan det egentlig foregår. Derfor kan det virke lidt nervepirrende at møde op på valgstedet, fordi du ikke ved, hvor du skal gå hen, og ikke ved, hvad du skal gøre. Herunder får du dog beskrevet trin for trin, hvordan du skal afgive din stemme.
- Du skal starte med at aflevere dit valgkort til valglisteføreren. Hvis du enten har glemt eller mistet det, så kan valglisteføreren udskrive et nyt til dig. Det kræver dog, at du først har fremvist en form for gyldig legitimation. Det kan fx være enten dit sundhedskort, kørekort eller pas.
- Dernæst kræves det, at du oplyser din fødselsdato, hvilket gøres for at sikre, at det faktisk er dig, der er kommet for at hente din stemmeseddel.
- Når valglisteføreren er sikker på, at det er dig, bliver dit navn krydset af på valglisten. Som det sidste får du udleveret din stemmeseddel, som du skal sætte dit kryds på.
- Efter at have fået udleveret din seddel, skal du gå ind i stemmerummet, hvor du skal sætte et kryds på stemmesedlen. Du kan enten vælge at stemme på et parti eller på en kandidat. Er der tale om en folkeafstemning, kan du enten sætte et kryds ved ’Ja’ eller ’Nej’. Du kan dog også blot lade være med at afkrydse stemmesedlen, hvis det ønskes – dette kaldes for en blank stemme.
- Det sidste skridt er naturligvis at putte din sammenfoldede stemmeseddel i stemmekassen, hvorefter du kan forlade stemmestedet. Nu er din stemme nemlig blevet registreret.
Som du også kan se herover, så er det ikke specielt svært at stemme. Du skal derfor ikke være bange for, at du ikke kan finde ud af at stemme. Desuden er de også rigtig flinke på valgstederne, hvorfor der altid er hjælp at hente, hvis du har brug for det.