Hvordan udregner man BMI?
Der skal ikke være nogen tvivl om, at der kan være et hav af grunde til, at du har et ønske om at udregne din BMI. Uanset årsagen, er det vigtigt, at det er gjort klart, at det ikke er noget, der er specielt svært. Derfor bør du ikke være i tvivl om, hvorvidt du selv kan finde ud af at udregne din BMI.
BMI er en forkortelse for Body Mass Index, som på dansk betyder kropsmasseindeks. Det er et tal, der bliver brugt til at finde ud af om man er undervægtig, normalvægtig, overvægtig eller tilmed svært overvægtig. Du kan dog kun bruge BMI til at finde ud af dette, hvis du er voksen, og i tilfælde af, at du ikke er gravid.
Sådan beregner du din BMI
Som der også er givet udtryk for herover, så er det ikke svært for dig at beregne din BMI. I og med, at det er ganske let for dig at beregne din BMI, skal du ikke være i tvivl om, hvorvidt du kan finde ud af det.
Hvis du skal udregne din BMI, skal det ske ved hjælp af vægten (i kilo) divideret med højden ganget med din højde (i meter). Hvis du fx er 170 cm høj og vejer 65 kilo, så vil dit regnestykke derfor ende med at se således ud: 65 / (1,7 x 1,7) = 22,49.
Hvornår er man overvægtig?
Hvis man har en BMI, der er større end 25, er man overvægtig. Hvis man har en BMI, der er større end 30, er man svært overvægtig eller fed. Du kan herunder se en liste over, hvor på skalaen man skal ligge, hvis man fx skal være undervægtig, normalvægtig e.l.:
- Under 19,5: Undervægtig
- Mellem 20 og 24,9: Normal vægt
- Mellem 25 og 29,9: Moderat overvægt
- Mellem 30 og 39,9: Fedme
- Over 40: Svær fedme
Det er vigtigt, at det gøres klart, at der er store forskelle på, hvad kroppen er bestående af. Dertil er det også vigtigt, at der tages højde for, om man er meget veltrænet og muskuløs, da man reelt set godt kan ende med en BMI, der lyder på over 30, uden at man har så specielt mange gram fedt på kroppen.
Af den grund er det også vigtigt, at du ikke kun ser på BMI, hvis du har et ønske om at finde ud af, hvorvidt du er overvægtig eller ej. Der er op til flere andre ting, der også er værd at kigge på. Det er dog især den grund, der er nævnt herover, der gør, at man ikke blot kan nøjes med at kigge på BMI, for at finde ud af det.
Det er dog ikke noget, der ændrer på, at BMI stadig er et tal, der kan give dig en god indikation af, om du er fx under- eller overvægtig. Derfor skal du ikke helt undlade at kigge på BMI, hvis du har et ønske om at finde ud af, hvorvidt du kan betragtes som værende normalvægtig.