Hvordan vælger du dit drømmestudie?
Annnonce
Inden længe går en masse nye studerende i gang med at læse på deres drømmestudie rundt om på landets universiteter. Hvem ved; Måske skal du også i gang med dit studie? Eller måske har du ikke helt fundet den rette hylde endnu? Hvis sidstnævnte er tilfældet, kan det betale sig at læse med her, hvor vi gennemgår en række ting, du bør have med i tankerne, når du vælger studie.
Du har mange valgmuligheder
Det kan være overvældende at skulle vælge, hvad du vil læse videre til med så mange eksisterende muligheder. Der findes nemlig et helt enormt udvalg af fag og uddannelser, du kan læse. Nogle af disse er naturligt begrænset af for eksempel dit gennemsnit eller antallet af ansøgere, der lukkes ind på det pågældende studie.
Dog er der fortsat et kæmpe udvalg. Der findes for eksempel de gængse og meget populære uddannelser, som har mange ansøgere. De gængse er blandt andet pædagog, sygeplejerske, medicinstudiet, ingeniøruddannelserne, jura og lærer. Men der findes jo også alle de andre uddannelser, som blandt andet giver dig titlen som tandlæge, dyrlæge eller ergoterapeut. Ligeledes kan du læse litteraturvidenskab, hvor du får viden om litteraturen og kulturen og forholdet mellem de to. Der er også mulighed for at læse til programmør. Som softwareprogrammør vil du lære, hvordan du udvikler computersoftware til brug i forskellige sektorer. Det kan blandt andet være IT-systemer til hospitaler eller fødevareindustrien, eller måske kan du blive en spiludvikler og hjælpe med at udvikle software til forskellige spil som online roulette eller et helt nyt strategispil. Mulighederne er uendelige, og langt hen ad vejen er det kun fantasien, der sætter grænser. Et godt værktøj, at kende til, er UddannelsesGuiden. Denne guide kan være en hjælp, når du skal finde ud af, hvad du kan blive, og her kan du læse om de mange forskellige uddannelser. For der er nemlig rigtig mange valg, der skal træffes, så hvordan vælger du lige præcist det studie, der passer til dig?
Find dine kompetencer og din passion
Det første du bør gøre er at tænke over, hvad det egentlig er, at du brænder for. Er det dyrene, der trækker i dig? I så fald brænder du da for at tage dig af dem enten som dyrlæge eller landmand? Måske du i stedet drømmer om at skrive en bog? Det kan også være, at du vil arbejde med kost og ernæring og deri hjælpe mennesker til en sundere livsstil? Eller foretrækker du at fordybe dig i matematiske teorier eller robotteknologi? Måske du vil være pilot eller har en sergent gemt i maven? En uddannelse i det danske forsvar kan deraf være en idé, eller måske det skal være dig, der underviser andre i matematik?
Det kan være svært at vælge. Af den grund kan det være en god idé at sætte dig ned og skrive en liste over de egenskaber og kompetencer, du besidder; Skriv ned, hvad du godt kunne tænke dig, og så mærk efter i hjertet. Måske du kan mærke, hvad det er, du brænder for. Tal eventuelt med en studievejleder – også gerne på et af universiteterne – og tal med andre studerende for at få en fornemmelse af uddannelsen.
De praktiske informationer
Når du har fundet ud af, hvad du skal læse, er der nogle praktiske ting, der trænger sig på. Skal du søge ind på kvote 1 eller 2? Sigter du efter sommer- eller vinteroptagelse? Og hvordan er det nu lige med standby-pladser? Alle disse spørgsmål kan du få svar på hos en studievejleder. Det kan være, at du i løbet af sommeren bliver ramt af en åbenbaring, som fortæller dig, hvad du vil læse. Måske den åbenbaring kommer efter tidsfristen for ansøgning. Fortvivl ikke; den 28. juli bliver listen over ledige pladser og standby-pladser nemlig offentliggjort på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside, og her kan du være heldig, at der lige netop er plads på dit drømmestudie.
Det kan være en jungle at navigere i, når du skal videre i uddannelsessystemet. Heldigvis er der masser af hjælp at hente hos diverse studievejledere på universiteterne enten via telefon eller mail. Desuden kan du få hjælp af diverse hjemmesider som UddannelsesGuiden og Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside. Altså er der rigtig mange, der gerne vil hjælpe dig videre med dine studiedrømme.