Hvordan virker en vindmølle?
Moderne vindmøller bliver i dag primært brugt til at producere elektricitet. Derfor spiller de også en stor rolle i den vedvarende energiforsyning. Her i Danmark har vi flere steder, der er egnet til vindenergi. Det er særligt ved vores kyster, hvor vinden ofte er meget kraftig.
En vindmølle benytter vindes kræfter til at lave strøm. Det sker ved, at møllens vinger fanger vinden, som får dem til at dreje rundt, da vinden presser dem.
Sådan bliver strømmen produceret
På toppen af en vindmølle er der placeret et såkaldt møllehus. På dette møllehus er der en fane, der bruges til at måle, hvor vinden kommer fra. Møllens møllehus sørger hele tiden for, at vingerne har retning mod vinden. Dertil sørger det også for, at vingerne står klar i en 45-graders position.
Årsagen til, at det netop er denne position, som vingerne skal stå i er, at det er i den position, at de har lettest ved at fange vinden, når den når en vindhastighed, der lyder på ca. 4 meter per sekund.
Vingen byder på både en flad side og en buet side, som du også kender det fra vingen på et fly. Det er den flade side, der vender udad mod vinden, hvorfor det også er den flade side, der sørger for at skubbe vingen i gang.
Når vinden blæser, bliver der skabt et undertryk, der bedst kan beskrives som en form for sugeeffekt på den bagerste og buede side af vingen. Denne effekt er med til at give vingen yderligere fart på.
Vingerne sætter gang i en hovedaksel
Når vinden har fået vingerne til at dreje rundt, får de en hovedaksel, der sidder inde i møllehuset, til at dreje rundt. Denne aksel sætter dernæst gang i en masse tandhjul, der også begynder at dreje rundt. Det er med til at søge antallet af omdrejninger fra omtrent 20 til intet mindre end 1.000 omdrejninger i minuttet.
De mange omdrejninger sætter gang i en roter med magneter, der begynder at dreje rundt inde i en såkaldt vindmøllegenerator. Omkring de mange magneter er der placeret hele seks spoler med ledninger. Når disse magneter drejer tæt forbi spolerne, bliver der sat gang i nogle elektroner inde i ledningerne.
I sidste ende vil dette medføre, at der bliver produceret vekselstrøm, som sendes ud til elselskaberne, hvor det bliver fordelt ud til de danske hjem.
Vindmøllens design og udformning
Først og fremmest er det vigtigt, at det gøres klart, at der findes op til flere forskellige typer og størrelser af vindmøller. De fleste kender dog til de store og moderne vindmøller, der står flere steder i Danmark og langs den danske kyst. Vindmøller kan dog også fås i en langt mindre skala.
De store, moderne vindmøller har så høj en energiproduktion, at man kan nøjes med færre af dem. De kan dog til gengæld ses over større afstande. Der er mange af dem, der er ca. 90 meter, hvor en normal, privat husstandsvindmølle højest må være 25 meter.
Møllens design består af fire hovedkomponenter:
- Fundament
- Tårn
- Møllehuset (en nacelle)
- Rotor (vindmøllevinger)