Hvordan virker solcreme?
Har du et ønske om at vide, hvordan solcreme virker? I så fald er du ikke den eneste. Langt de fleste bruger det, men ikke alle ved, hvordan det virker. Mange af dem, der ikke helt ved, hvordan det virker, vil faktisk gerne vide, hvordan det virker. Heldigvis er det relativt simpelt at svare på, hvordan det virker.
Er det et spørgsmål, som du rigtig gerne vil have svar på, så er du kommet til det rette sted. Det er nemlig netop det, som vi giver dig et svar på her på siden. Hvis blot du sørger for at læse med herunder, kan du være sikker på, at du vil vide, hvordan solcreme virker.
Sådan virker solcreme
Solcreme er en creme, der er i stand til at bortfiltrere en del af UV-strålingen fra Solens stråler. Det kan den enten med et kemisk eller et fysisk filter. De to forskellige typer filtre adskiller sig dog en smule fra hinanden, da det ene er et filter, der trænger ind i huden, mens det andet filter lægger sig som et lag på huden.
Det kemiske filter vil nemlig trænge ind i huden, hvor det opsuger solens stråling. Det fysiske filter vil derimod lægge sig som et hvidligt lag på huden. Som følge af dette, kan den reflektere strålingen.
Det er dog vigtigt, at det gøres klart, at en solcreme ikke kan give dig 100 % beskyttelse mod solen. Det gør sig gældende, uanset hvilken af de to typer filtre, som du vælger. Der vil nemlig altid være en mindre del af strålingen, der vil trænge ind i huden. Det er derfor ikke muligt at sikre dig helt mod det.
Hvad betyder solbeskyttelsesfaktoren?
Alle solcremer er mærket med faktortal eller SPF (Sun Protection Factor). Det er nemlig et krav, at de er det. Desuden skal producenten af den respektive solcreme kunne dokumentere virkningen af den. Faktoren er et såkaldt forholdstal, som kan give dig et overblik over, hvor effektiv en solcreme, der er tale om.
Det er et forholdstal, som man kan finde frem til at måle, hvor meget stråling, der skal til for at give rødme i huden med solcreme på, set i forhold til uden brug af solcreme. Udover faktortal kan en solcreme også være forsynet med en kategori, som har en sammenhæng med de SPF-tal, der også bruges til at beskrive cremen.
Det er vigtigt, at faktortallet kun er vejledende. Der er op til flere faktorer, der spiller ind, når det kommer til at ende med at få en solskoldning. Det afhænger blandt andet af både tidspunkt på dagen og året, mængden af UV-stråling, skydække samt din hudtype.
Dertil har det også en vis betydning, hvor meget solcreme du smører dig med. Det har dertil også betydning, om din hud er i kontakt med vand, sand, sved eller tøj. Hvis den er det, vil det også være noget, der ender med at have indflydelse på, hvor godt solcremen er i stand til at beskytte dig mod strålingen fra UV.