Velfærdsteknologi gør livet nemmere for ældre
Share:

Velfærdsteknologi gør livet nemmere for ældre

Der er i dag langt flere hjælpemidler til ældre borgere. I gamle dage havde ældre sværere ved at klare sig selv alene og uden andre menneskers hjælp. I dag kan man klare sig selv i rigtig mange situationer i hverdagen på grund af den nye velfærdsteknologi. Mange ældre mennesker oplever, at de får større selvtillid og livskvaliteten bliver forhøjet, når de kan klare sig selv.

Den nye teknologi bidrager til, at der i dag findes et hav af hjælpemidler til ældre borgere. Mange hjælpemidler kan fås gennem kommunen, og også mange hjælpemidler kan købes privat. Alle borgere uanset indkomst og socialt lag kan derfor få glæde af velfærdsteknologien til ældre og handicappede. Denne velfærdsteknologi bidrager både til en større selvstændighed hos de ældre, men den bidrager også til ressourcebesparelser i samfundet.

Tekniske hjælpemidler skaber selvtillid og selvstændighed

Da der findes rigtig mange forskellige hjælpemidler til ældre, kan det være svært at finde rundt i dem. En af de tekniske hjælpemidler kan blandt andet være robotstøvsugere. En robotstøvsuger støvsuger selv, og denne hjælp til rengøringen er i den grad noget, der kan hjælpe ældre i hverdagen. Et andet hjælpemiddel til hverdagen er spiserobotter.

En spiserobot er designet til at hjælpe den ældre borger, når der skal spises. Den ældre har måske smerter eller har svært ved at bruge arme og hænder, og således kan en spiserobot hjælpe. Robotten gør hverdagen nemmere for den ældre, og ved at den ældre bedre kan klare sig selv under måltiderne, oplever han eller hun en større selvstændighed, der bidrager til, at den ældre får øget selvtillid og glæde.

Læs også  Nyt fra internettet

En anden form for teknisk hjælpemiddel er en robotsæl. Den er ikke som sådan et hjælpemiddel, der gør hverdagens gøremål nemmere, men den har en gavnlig effekt på især demente mennesker. Undersøgelser viser, at kæledyr har en positiv effekt på den psykiske og fysiske sundhed. På mange plejehjem og plejecentre må man ikke holde levende kæledyr, så derfor er en robotsæl et godt alternativ.

En robotsæl er lavet sådan, at den opfører sig som et kæledyr, og at den har nogle af de samme behov som en hund eller en kat. Den har for eksempel behov for at blive kælet og nusset. Robotsælen har terapeutiske effekter, hvor den blandt andet skaber ro og glæde og mindsker ensomheden hos den ældre.

Hverdagen bliver nemmere

Et andet hjælpemiddel er en strømpepåtager. Det er en rigtig smart opfindelse, som mange ældre benytter sig af. Dens funktion er ganske enkel: den hjælper den ældre med at tage strømper på. Mange ældre går med støttestrømper og kompressionsstrømper for at få et bedre blodomløb. Disse strømper sidder meget tæt, og det kan derfor være svært at bukke sig ned og tage de stramme strømper på.

Med en strømpepåtager kan den ældre selv tage strømper på, og hverdagen bliver i den grad nemmere. Også denne velfærdsteknologi bidrager til en selvstændighed og frihed for den ældre. Ved at være i stand til at gøre flere ting selv får den ældre mere glæde i livet og øget livskvalitet.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *