Hvordan bliver man lærervikar?
Har du et ønske om at undervise skoleelever? Er det noget, du har lyst til at gøre i forbindelse med et sabbatår el.lign.? I så fald er jobbet som lærervikar noget for dig. Er det noget, du er nysgerrig på, så er du kommet til det rette sted. Herunder kan du nemlig læse mere om, hvordan man bliver lærervikar, og hvad du skal lave.
Hvad laver en lærervikar?
Som lærervikar overtager du arbejdet, som den primære lærer skulle have udført. Det kan være for en dag, men også for en længere periode. Som lærervikar vil du blive tilkaldt, hvis den faste lærer er syg, har et barn, der er sygt, eller af en tredje årsag ikke kan møde på arbejde. Derfor har du heller ikke faste arbejdsvagter.
Har du ikke læreruddannelse kan du også finde ufaglært lærervikar job. For ikke så længe siden var kravene ret strenge til uddannelse, men mangel på lærer har gjort at det er nemmere for en ufaglært at finde arbejde som lærervikar.
Du kan altså nu også blive vikar eller tilkaldevikar i folkeskolen.
Som lærervikar i folkeskolen kommer du ikke til at være ansvarlig for klassen, som hvis du var den faste lærer for klassen. Du har dog stadig pligt til at kunne styre klassen, undervise dem, og sikre at lektionen forløber som den skal. I de fleste tilfælde vil du blive kontaktet tidligt om morgenen på de dage, hvor du har angivet at du er ledig.
Du får nemlig selv mulighed for at angive de dage, hvor du er ledig som lærervikar. Hvis du ønsker at arbejde som lærervikar, så kræver det, at du kan reagere hurtigt, når du får en henvendelse. I nogle tilfælde kan du dog også få en længere ansættelse. Det kan f.eks. være i forbindelse med langtidssygemelding, barsel el.lign.
Du skal så vidt muligt være forberedt
Skal du arbejde som lærervikar, så skal du så vidt som muligt være forberedt til dig. Du skal nemlig kunne undervise eleverne inden for de fleste fag. Det er ikke et krav, at du har et indgående kendskab til den givne undervisers nuværende pensum. Der kræves heller ikke at du kan undervise i præcis samme række af emner.
Det er sjældent, at skoler gør brug af et vikarbureau, når de skal finde en vikar. I stedet har de et vikarkorps, som de selv står for at administrere. Derfor er en lærervikar ikke det samme som andre typer vikarer. Det er selvfølgelig også noget, man skal være indstillet på. Du bør også have det med i din overvejelser ift. jobbet.
Hvordan bliver man lærervikar?
Hvis du skal være lærervikar, så skal du være en aktiv erstatning for en fast lærer, der ikke kan møde op på arbejde. Som der også er givet udtryk for herover, så er det de færreste skoler, der gør brug af et vikarbureau. I stedet har de selv et vikarkorps, som de administrerer. Derfor skal du melde dig ind i skolens vikarkorps.
Flere muligheder for at søge job som lærervikar
Hvis du gerne vil søge job som lærervikar, så har du flere muligheder. Du kan bl.a. vælge at oprette en profil hos Laerervikaren.dk. På din profil kan du indtaste diverse relevante oplysninger om dig selv, kvalifikationer, og hvornår du kan arbejde. Det er et system, der er skabt til at skabe kontakt mellem skoler og lærervikarer.
Derfor kan du også bruge deres system til at sende jobanmodninger til de aktive skoler på platformen. Med andre ord, så kan du sikre dig vikariatjobs ved hjælp af deres platform. Du kan administrere aftaler i en online kalender, hvor du også selv kan udfylde de timer, du kan arbejde, så skolerne kan få et overblik over det.
Du får også mulighed for at søge om vikararbejde på mere end én skole. Hvis du først har fået vikartimer hos én skole, så kan andre skole også se, at du ikke er ledig på disse tidspunkter. Derfor kan du sagtens fungere som vikar på mere end én skole. Du skal dog selv sørge for transport mellem skolerne, hvis det er nødvendigt.
Hvis du ikke har noget imod at pendle bliver din søgning endnu nemmere. Ikke overraskende er der flere muligheder for bliver tilkaldevikar eller job som lærervikar end mindre byer. De andre store byer som Aalborg, Aarhus og Odense har på samme måde rige muligheder for at du kan finde noget, men ellers er det bare med at søge løs i oplandet.
Hold øje med ledige vikarjobs på nettet
Det er også muligt for dig at søge ledige vikarjobs flere steder på nettet. Det kan du både gøre på skolernes egne hjemmesider, men ofte kan du også finde jobopslag på bl.a. Jobindex, Stepstone osv. Derfor er der flere steder, hvor du kan finde jobopslag. Disse slås dog typisk kun op, hvis de ikke kan finde en vikar i deres korps.
Hvis du er studerende på lærerseminariet, så er det også muligt for dig at finde jobopslag på intranettet. Hvis du ikke har held med at finde jobopslag, der er aktuelle for dig, så kan du sende en uopfordret ansøgning. Du kan sende din ansøgning til alle de skoler, du har lyst til. Du kan nemlig sagtens være vikar på flere skoler.
Hvad er kravene til en lærervikar?
Der stilles ikke de samme krav til alle lærervikarer. Der er faktisk stor forskel på dem. De afhænger nemlig af både skole og omfanget af dit vikarjob. Nogle steder er det f.eks. et krav, at du skal være uddannet lærer, mens andre foretrækker at ansætte lærerstuderende. Andre skoler har dog ikke nogen krav til uddannelse.
Generelt er kravene ofte højere i folkeskolen. Det gælder både hvis du er almindelig lærervikar eller tilkaldevikar. Det hjælper dog, hvis du eksempelvis er under uddannelse, selvom du måske ikke er færdiguddannet.
Du kan derfor sagtens få et job som lærervikar, selvom du er uddannet eller er under uddannelse som lærer. Det er dog meget normalt, at det angives i jobopslaget, hvorfor du kan vurdere på forhånd, om det er krav, du kan leve op til. Af samme grund er det også en mulighed, at du kan blive ansat efter end gymnasie f.eks.
Når du først har fået jobbet som vikar, så er der to muligheder. Enten bliver du ansat som fast vikar i en vis periode. Det sker typisk i forbindelse med barsel eller længere tids sygemelding. Du kan også blive tilknyttet som aktiv vikar i skolens korps. Det betyder at de vil kontakte dig, såfremt der er timer, der skal dækkes ind.
Lærervikar løn – hvad tjener en lærervikar?
Det er meget normalt, at du som lærervikar bliver timelønnet. Er du ansat som timelønnet, så skal du have løn for alle de timer, du arbejder. Dertil skal du også have løn for minimum to arbejdstimer for hver dag, men er på arbejde. Det er også gældende, selvom du kun har en enkelt arbejdstime på den pågældende skoledag.
Det er som følge af denne aflønningsmodel, at en lærervikar sjældent vil blive bedt om at møde ind i kort tid. Det vil ganske enkelt ikke kunne svare sig for skolen. Du bør dog være opmærksom på at timelønnen varierer alt efter din uddannelse. Der er også forskel på, om der er tale om en alm. folkeskole eller en specialskole.
Hvis du er uddannet lærer, så får du selvfølgelig en højere timeløn. Er du ikke det, så er den gennemsnitlige timeløn på 210,84 kroner. Det er svært at fastslå en gennemsnitlig månedsløn, da timeantallet vil variere en del. Nogle vikarer får måske kun få timer i ugen, mens andre er heldige at få et fast vikariat med mange timer.