Hvordan falder jeg i søvn?
Der skal ikke være nogen tvivl om, at de fleste har oplevet aftner eller nætter, hvor de ikke kan falde i søvn. Herunder følger der en række gode råd til at falde i søvn.
1. Progressiv muskelafspænding
Idéen bag progressiv muskelafspænding er enkel. Du skal gå din krop igennem kropsdel for kropsdel. Du skal starte med at spænde op i musklerne, hvorefter du holder spændingen et øjeblik. Dernæst skal du lade dem slappe helt af. Resultatet af dette er, at krop, tanker og muskler falder til ro, så du får lettere ved at sove.
Der er nogen, der oplever, at det allerede virker første gang. Andre skal prøve det et par gange. Hvis du ofte kæmper med at falde i søvn, er det oplagt at træne øvelsen i løbet af dagen gennem nogle uger. Jo flere gange du prøver, desto bedre bliver du til det, og desto mere effektivt bliver det.
2. 4-7-8-vejrtrækning
Du kan berolige dig selv med din vejrtrækning. Det har man vidst i mange år. Det er desuden ikke noget, der behøver at tage hverken hele eller halve timer. Faktisk er det ofte nok med et par minutter. Du kan fx prøve dig frem med 4-7-8-vejrtrækning, hvor du:
- Trækker vejret ind i 4 sekunder
- Holder vejret i 7 sekunder
- Puster ud i 8 sekunder
Det er ikke alle, der kan se, hvorfor det skulle virke, men det gør, da du trækker vejret i en regelmæssig rytme, hvor din udånding varer længere end din indånding. Når det er tilfældet, så aktiverer du et beroligende center i din hjerne. Derved vil din puls dale og dine tanker falde til ro.
På lige fod med afspænding, som er nævnt herover, er det ikke sikkert, at det virker første gang. Derfor kan det kræve lidt øvelse, før det virker. Men for mange viser dette sig at være en god genvej til en god nattesøvn. Derfor bør du også være tålmodig og træne teknikken dagligt i et par uger.
3. Skriv forstyrrende tanker ned
Hvis du ligger søvnløs, kan dine bekymringer og tunge tanker hurtigt vokse og køre i ring. For mange virker det dog rigtig godt, at de skriver deres forstyrrende tanker ned, så de derved får dem ud af hovedet.
Derfor kan det være en god idé at have en notesblok og en kuglepen liggende ved siden af din seng. Hvis du har det, så er det nemt for dig at kradse dine tanker ned, hvorefter du kan aftale med dig selv, at du først tager et kig på dem igen den næste dag. Det er nemlig noget, der vil give dig mere ro i hovedet.
Ofte vil du også opleve, at du pludselig ser ting meget klarere, hvis du har sovet på dem. Hvis du ligger til kl. meget sent, så er det alligevel et helt umuligt tidspunkt for dig at løse dine problemer på. Derfor er det bedre at få dem skrevet ned, så du kan pakke dem væk, og få din nattesøvn.