Hvordan koger man kartofler?
Der skal ikke være nogen tvivl om, at der findes en lang række måder at koge kartofler på. Derfor kan det være svært at afgøre, hvilken metode, der er den bedste. Vil du være sikker på, at du koger gode kartofler, der hverken har fået for lidt eller for meget, skal du blot følgende trinene herunder.
1. Kog kartoflerne med skræl
Du skal starte med at koge kartoflerne med skræl, da de derved beholder mest af deres smag og vitaminer. Derfor er det ikke kun som følge af smagen, at du bør gøre dette. De mange indholdsstoffer i kartoflerne kan ikke trænge igennem skrællen, hvorfor du er garanteret, at de bliver i kartoflerne.
2. Skyl og skrub dine kartofler
Hvis der er tale om nye kartofler, kan du ofte nøjes med at vaske dem herefter. I nogle tilfælde kan det dog vise sig at være nødvendigt at skrubbe dem med en børste eller skrabe dem lidt, hvis skindet stadig hænger lidt fast.
3. Benyt koldt vand med en håndfuld salt
Hvis du gerne vil være sikker på, at de kogte kartofler får den bedst mulige konsistent, og at de ikke går helt så nemt i stykker, bør du altid begynde kogningen i koldt vand, hvor du har tilsat en håndfuld salt. Salt er ikke blot med til at fremhæve kartoflernes smag, men sørger også for, at de holdes faste.
Når du koger dine kartofler, er det vigtigt, at vandet dækker kartoflerne. Det er også en rigtig god idé, at du vælger at gøre brug af en form for krydderurter i vandet. Du kan fx vælge at tilsætte en stængel bladselleri eller løvstikke, som også vil være med til at give dine kartofler lidt ekstra smag.
4. Du bør skære de største kartofler over
Du vil opnå det bedste resultat, når du koger kartofler, hvis de alle har den samme størrelse. Af denne grund bør du også skære de store kartofler i lidt mindre stykker, så de er nogenlunde ens i størrelsen. Ved at gøre dette, sikrer du nemlig, at de koger ens, så der ikke er nogle af dem, der er over- eller underkogte.
5. Kog dem altid over middel varme
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er mange, der tror, at man bare skal bulderkoge sine kartofler. Det er dog ikke tilfældet. I stedet skal du bringe dem i kog over middel varme. Når du har gjort det, så skal du lade dem simre til de er møre. Det vil være cirka 15 minutter, alt afhængigt af deres størrelse.
Vil du gerne tjekke om de er møre, kan du blot stikke i dem med spidsen af en skarp urtekniv. Er de møre, vil det være nemt for knivspidsen at glide ud af kartoflen igen. Hvis du selv skal forsøge at få den ud, er de ikke møre nok endnu. Hvis de ikke er det, så skal du selvfølgelig koge dem i lidt længere tid.
Hvis der er tale om ældre kartofler, så skal de typisk koge i ca. 20 til 30 minutter. Når de har fået lov til dette, så hælder du kogevandet fra og piller dem.