Hvordan skriver man en tale?
Det er ikke alle, der har lige nemt ved at skrive en tale. Hvis du er en af dem, der føler, at det er svært at skrive en tale, kan du finde en række gode tips herunder.
1. Forbered dig i god tid
Det er vigtigt, at du starter med at lave research på det emne, som du vil snakke om. Når du er blevet klogere på dit emne, vil du helt automatisk få en masse idéer til, hvad din tale skal indeholde. Samtidig vil du også få en bedre forståelse for, hvordan den skal organiseres.
2. Tænk på hvad publikum skal få ud af talen
Når du skriver din tale, er det vigtigt, at du har tanke på, hvad publikum skal have ud af din tale. Hvis du ikke ved, hvad formålet med din tale er, er det svært at konkretisere den. Det er gældende, uanset om du skal holde et oplæg for dine kollegaer eller en bryllupstale.
3. Skriv din slutning først
På trods af, at det kan virke en kende bagvendt, giver det faktisk god mening at skrive din afslutning, før du går i gang med at skrive hele din tale. Derved kan du nemlig skærpe din opmærksomhed på, hvad din tale skal lede frem til. Hvad er dit mål med den?
4. Skriv til øret ikke øjet
Når man skriver en tale, er det vigtigt at huske på, at publikum ikke skal læse den, men derimod lytte til den. Du skal derfor forsøge at lave så mange billeder for publikum, som overhovedet muligt. Det kan nemlig være svært for publikum at fange abstrakte koncepter og en lang talestrøm uden tilknyttede billeder.
5. Start med at lave en grov skitse
Til en start skal du ikke have fokus på detaljer. Det kommer først senere. Du skal derfor starte med at lave en skitse, som du dernæst kan arbejde videre med. Der bør ikke lægges skjul på, at de bedste taler først dukker op, når de er blevet omskrevet op til flere gange.
6. Sæt et personligt præg på talen
Det er vigtigt, at du ikke går til taleskrivningen med en idé om, at du skal være original, da det blot vil ende med at give dig skriveblokade. Det handler derimod om at tilføre små sproglige finurligheder til sidst – altså efter, at talen er skrevet færdig. Omskrivning er ganske enkelt en del af processen.
7. Arbejd kun ud fra tre hovedpunkter
Der skal ikke være nogen tvivl om, at det kan være fristende for dig at fortælle en masse, hvis du står over for at skulle holde en tale. Det er dog ikke noget, der ændrer på, at det er vigtigt, at du skal kun bør fokusere på tre punkter.
Hvad der menes med dette er, at der skal skrives en indledning, et hovedafsnit og en afslutning. Hvis du har en tale, der kan bryste sig af at have en klar og veldefineret struktur, så vil du gøre det lettere for dit publikum at følge med i din tale.