Hvordan laver man en problemformulering?
Hvis du vil være sikker på, at du skriver en god problemformulering, så skal den indeholde enten det eller de spørgsmål, som du ønsker at besvare i projektet. Det er nemlig din problemformulering, der vil angive, hvad du ønsker at undersøge, og hvordan du vil bære dig ad med det.
Det er ikke altid lige nemt at skrive en god problemformulering. Føler du, at du har svært ved at starte på din problemformulering, kan du spørge dig selv om, hvad du ønsker at konkludere til sidst. Det er ikke sikkert, at det er den konklusion, du ender med at skrive, men det ved du først, når du har lavet din undersøgelse.
Hvis du har et muligt svar på din problemstilling, er det ofte lettere at finde ud af, hvilke underspørgsmål, der er gode at stile i din analyse, for at komme hen til dette svar. Spørg derfor dig selv, hvad du gerne vil ende med at skrive i din konklusion.
Din problemformulering stiller spørgsmål
Når du skal lave en problemformulering, skal den bestå af åbne spørgeord. Det inkluderer bl.a. hvad, hvordan, hvorfor, hvilken osv. Hvis du har stillet et eller flere spørgsmål, der kan besvares med et simpelt ’ja’ eller ’nej’, så har du ikke valgt det eller de rette spørgsmål.
Du er nødt til at sikre, at din problemformulering rent faktisk er et godt udgangspunkt for en undersøge. Det er derfor en god idé, at den indeholder følgende:
- Et ægte problem: En grund til, at det er nødvendigt at foretage denne undersøgelse
- Inddragelse af viden og en begrundet udvælgelse af hhv. empiri, begreber, teorier og metoder
- En række begreber, teorier og metoder, der er relevante. Disse skal være brugt til at diskutere eller analysere et problem
Den skal lægge op til en undersøgelse af et emne
Det er vigtigt, at du får lavet en problemformulering, der skal afspejle det eller de spørgsmål, som du har et ønske om at undersøge inden for det emne eller område, som du har valgt.
Det problem, der skal være en del af din problemformulering, skal være et, der dækker over en undren og en form for observation, som du har gjort dig. Det skal være noget, der endnu ikke er blevet undersøgt eller et derimod et forhold, der har ændret sig siden den sidste undersøgelse blev lavet.
Det er også ensbetydende med, at det ikke er nok, at du blot har lyst til at ville skrive om ’noget’ inden for et emne. Det er vigtigt, at du får skrevet en problemformulering, der skal lægge op til, at du kan vise, at du kan både analysere, diskutere og vurdere.
Det er ikke muligt at opnå dette, hvis blot man refererer viden fra en eller flere bøger. Derfor skal du heller ikke tro, at det er nok, at du gør dette. Hvis du har i sinde at lave en undersøgelse af et emne, så er det derfor ikke nok, at du blot finder viden i en række bøger – og det skal din problemformulering afspejle.