Hvordan laver man papir?
Den mest normale papirtype er fremstillet af plantefibre. Fibre fra træ er den mest almindelig version, hvilket benyttes i omkring 95 % af produktionen. I sjældne tilfælde benyttes der også græsarter, hør og bomuld til at produktion af papir.
De forskellige træarter giver selvfølgelig forskellige typer papir. Hvis papiret skal være stærkt, skal der bruges træ fra nåletræer. Hvis det skal være blødere, minder stærkt papir, er det som regel fiber fra løvtræer, der er de mest optimale.
Træet kan komme flere steder fra
Hvad enten det er den ene eller anden træsort, der bruges, kan træet komme fra plantager, hvor træerne dyrkes med henblik på papirproduktionen. Det kan dog også komme fra affald fra tømmerfabrikationer.
Endvidere kan det også forekomme, at der bliver brugt genbruget fibre fra genbrugspapir – dette bruges dog primært i forbindelse med produktion af pap.
Sådan produceres papiret
Den første fase af produktionen består i, at træstammerne fries for deres bark. Derefter bliver træet delt op i de fibre, der senere skal samles igen, når papiret bliver lavet. Det kan man gøre på flere måder. Den første måde går ud på, at træet slibes på enten en slibesten eller slibestol.
Det er en metode, der giver papir, der er blødt og har en høj opacitet. Desuden får man også et højt udbytte af træet, da det kun er ca. 5 %, der går til spilde. Derfor bruges denne produktionsmetode til produktion af billige papirtyper.
Ved den anden metode bliver træet først hugget til flis, hvorefter det bliver slebet. Dette sker på det, man kalder for en refiner. På den måde bliver fibrene adskilt mere effektivt, end når træet bliver forarbejdet på den førnævnte slibestol.
Den sidste metode er, at træet bliver opvarmet vha. damp, før det slibes med refineren. På denne måde kan man opnå den bedste adskillelse af de enkelte fibre.
Behandling af træfibrene
Næste skridt er at behandle træfibrene. I denne fase koges papiret sammen med en række kemikalier, som fjerner uønskede stoffer i fibrene. Til dette bruger man ofte lignin. Hvis papir indeholder lignin, vil det hurtigt gulne, ligesom det har en kortere levetid, end hvis ligningen er fjernet under kogning.
Det er muligt at købe papir med og uden ligning. Den type, der indeholder ligning kaldes træholdigt, hvor de ligningfrie varianter kaldes for træfri
Der bruges kemikalier
Når den træfri papirtype fremstilles bruges der kemikalier. Der er flere metoder til dette. Ved den ene bruges der svovlsyrling og sulfit. Det er en metode, der desværre forurener meget, og egner sig mindre godt til harpiksholdigt træ.
En anden variant af denne metode kaldes magnefitmetoden. Den er mindre forurenende end den første. Den anden metode er sulfatmetoden, der går ud på at koge massen i en basisk kemikalieopløsning. Dette er en metode, der i høj grad tillader, at de benyttede kemikalier kan genanvendes.
Det er desuden muligt at blege papiret yderligere, hvis man bruger klor, klorforbindelser eller brintoverilte. Det er den sidstnævnte metode, der er den mest miljøvenlige, og derfor også den mest populære metode.