Hvordan startede 1. Verdenskrig?
- 28. juli 1914 blev Franz Ferdinand blev skudt i Sarajevo. Det var et drab, der fik katastrofale konsekvenser for verdensfreden. Denne historie vil vi komme nærmere ind på herunder.
Europa var en politisk krudttønde
Tilbage i 1914 var Europa i høj grad præget af politiske uenigheder. Derfor var det også kun en lille gnist, der var krævet, for at få hele krudttønden til at eksplodere. Det skete dog på eller mindre tilfældig vis d. 28. juni 1914.
På et tidspunkt i løbet af dagen holder en bil med ærkehertug Franz Ferdinand og hans kone Sophie helt stille foran en cafe i Sarajevo. På denne café sidder terroristen Princip, der faktisk opgave at angribe parret tidligere på dagen, og drikker kaffe. Han får nu øje på bilen, rejser sig, og går direkte ud og skyder parret.
Det var en handling, der endte med at blive til et diplomatisk drama – og ikke nok med det, så blev det også til starten på en verdenskrig. Det var derfor ikke en 100 % planlagt handling, der medførte, at 1. Verdenskrig fik sin start, men det var en tilfældighed, der fik en af de største konsekvenser til følge i hele verden.
Dette var nemlig et mord, der fik op til flere lande fra det centrale Europa til at gå i krig mod hinanden. Dette valgte de at gøre, på trods af, at de faktisk havde lovet, at de ville støtte hinanden, hvis det skulle vise sig, at der ville udbryde krig. Det viste sig dog at være et løfte, som du alligevel ikke helt kunne holde.
Det var ikke meningen, at det skulle starte 1. Verdenskrig
Som der også er givet udtryk for herover, så var det dog slet ikke meningen, at det var et noget, der skulle starte en verdenskrig. Det endte det dog med at være, men det handler dog i lige så høj grad om, at der var en meget ustabil situation på Balkan.
Her havde Osmannerrigets begyndende opløsning ført til, at der var lokale magter som Serbien samt større magter såsom Østrig-Ungarn og Rusland, der kæmpede om indflydelse og territorier. Det var selvfølgelig med til at sparke gang i en krig, der senere spredte sig til hele store dele af verden.
En helt anden årsag, som de fleste mener var den vigtigste, var, at de tyske ledere havde et ønske om at starte en storkrig, som ville gøre Tyskland til den absolut vigtigste magt på det europæiske kontinent. Dertil ville det også være med til at skaffe indenrigspolitisk opbakning til kejserstyret.
Danmark var neutral under 1. Verdenskrig
Danmark var ikke en del af 1. Verdenskrig, men holdt sig derimod helt neutral. De gjorde sig dog erfaringer, der viste sig at få afgørende betydning for den danske udenrigs- og forsvarspolitik i mellemkrigstiden. Det var dog også erfaringer, som der blev gjort brug af under 2. Verdenskrig og under selve besættelsen.
Krigen varede ved i fire år. Den endte ved at Centralmagterne militære nederlag. Som følge af dette blev der indgået en våbenstilstand d. 11. november 1918.