Hvordan pifter man?
Der er mange, der kan finde ud af at fløjte, men det er langt fra alle, der kan finde ud af pifte. Det er ellers to ting, der minder en del om hinanden, om end der også er nogle forskelle.
I denne artikel vil vi komme nærmere ind på, hvordan det foregår, når man pifter. Efter at have læst med her på siden, har du endnu bedre forudsætninger for at lære at pifte. Her er det dog vigtigt at huske på, at det er noget, der kræver, at du øver dig lidt, før det vil lykkes for dig.
Hvordan opstår lyden, når man pifter?
Den velkendte lyd opstår, når luften, der kommer fra lungerne og luftrøret møder modstand. Det resulterer nemlig i, at der bliver dannet resonans. Det minder meget om, hvis du blæser i en flaske på en særlig måde, da det også vil danne en helt unik lyd. Du vil også opleve, at lyden bliver lysere, jo mere væske, der er i den.
Hvis du gerne vil have en bedre idé om, hvordan luften reagerer ved en modstand, er det lettere at betragte vand. Hvis du før i tiden har prøvet at kigge ned langs en å eller en bænk, så har du med garanti lagt mærke til, at vandets strømning ændres, hvis der er en gren, der har lagt sig på bunden eller i overfladen af vandet.
Det samme kan ske, hvis der er tale om bropiller, eller hvis blot der ligger en eller flere sten i vandet. Derfor vil du i et sådant tilfælde også kunne se, at der sker en ændring i både strømning og vandets hastighed. Du vil dog også kunne se, at begge dele ændres sig i takt med, at der er forskel på vanddybden.
Der hvor vandet er lavet, strømmer vandet hurtigere, end hvor det er dybt. Det skyldes ganske enkelt, at den samme mængde vand skal kunne passere på samme tid.
Samme princip kan overføres til luft
Det samme princip kan faktisk overføres til luft, hvilket kan give en forståelse af, hvordan lyden opstår, når vi enten fløjter eller pifter. I princippet gør vi det samme, men vi bruger blot de naturlige forhindringer i munden, til at danne resonans.
Sådan pifter vi
Når vi pifter, bruger vi ikke stemmebåndene. Derimod bruger vi tungen og læberne til at danne modstand og sætte fart på lyden. Når vi pifter, vil lyden være mere kraftig, end når vi fløjter, hvorfor det er vigtigt at sætte mere tryk på.
Tungens placering er meget vigtig, når vi pifter. Krøller du spidsen af din tunge bagud, får du nemlig mere fart på luften. Derved kan du få en lyd til at opstå. Med den rette vinkel og med det helt rette stød af luft fra lungerne, vil du kunne få et højt og flot pift til at opstå.
Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke er sikkert, at du får succes med det for første forsøg. Som det er gældende med så meget andet, kræver det, at du øver dig.