Hvordan skriver man en redegørelse?
En redegørelse kan bedst beskrives som en gengivelse af det vigtigste indhold, der er at finde i en tekst, men også måden, den er skrevet på. En redegørelse adskiller sig fra fx et referat ved, at den ikke direkte følger dit tekstforlæg (den tekst der redegøres for) kronologisk.
I stedet er det pointen, at du skal uddrage de væsentligste elementer. Dertil skal de også fremstillet i den rækkefølge, hvor de er vigtigst. Det vil sige, at det er hovedsynspunktet, der skal præsenteres først. Dernæst er det de argumenter, der underbygger hovedsynspunktet osv.
Hvad er formålet med en redegørelse?
Formålet med en redegørelse er, at den skal gøre din læser i stand til at forstå de vigtigste synspunkter samt konklusioner, der er med i den tekst, som du arbejder med. Du skal hele tiden huske på, at læseren ikke selv har læst den respektive tekst.
Hvad det betyder er, at det er muligt for dig at diskutere indholdet i teksten. Samtidig betyder det også, at din læser bliver bekendt med den tekst, som du diskuterer. Derfor er det også et krav, at en redegørelse er så saglig, som det overhovedet er muligt.
En redegørelse må derfor ikke indeholde subjektive holdninger til skribentens synspunkter. Hvis ikke den er saglig, så vil du ikke ende med at fremstå som utroværdig. Det vil være alt for let for den skribent, der har skrevet den tekst, som du skal diskutere at skrive et nyt indlæg, hvor det blot er dig, der står for skud.
Dertil er det også vigtigt, at den indeholder en karakteristik af argumentationsformerne, der er med i teksten. Derved er du også sikker på, at det vil stå klart, om skribenten er velargumenteret eller der er gjort brug af forskellige retoriske kneb med henblik på at kunne overbevise modtageren.
Hvad skal en redegørelse indeholde?
Det er selvfølgelig vigtigt, at du i en redegørelse finder plads til en forklaring af tekstens hovedsynspunkter. På den måde er det også muligt for dig at få formidlet de argumentationsformer, som skribenten gør brug af i sin tekst.
Igen er det vigtigt, at det gøres klart, at du ikke skal redegøre for den givne tekst i kronologisk rækkefølge, på trods af, at der er mange, der tror det. Som følge af dette, så er det vigtigt, at du er varsom med dit ordvalg, da din læser ellers kan ende med at misforstå det, der er skrevet, som værende den kronologiske rækkefølge.
Der er flere ting, som du skal forsøge at undgå, hvis du skal skrive en redegørelse. Du bør bl.a. undgå at skrive noget såsom ’ i begyndelsen af artiklen argumenterer…’. I stedet er det bedre, at du gør brug af vendinger som fx ’hovedsynspunktet i teksten er…’ eller ’til at underbygge dette synspunkt anvender…’.
Hvis du sørger for at gøre dette, så er du sikker på, at du får gjort det tydeligt for skribenten, hvad der er dit hovedsynspunkt. Dertil skal du også komme ind på, hvad der er undersynspunkter i teksten.