Hvordan stopper man næseblod?
Næseblod opstår, hvis et lille blodkar i næsen brister. Der skal ikke synderligt meget til, men enhver blødning bør dog stoppet hurtigst muligt. Heldigvis er det som regel ikke specielt svært at få stoppet dit næseblod.
Der kan være op til flere årsager til, at næseblod opstår. Da der skal meget lidt til, er det ikke altid, at man kan finde en med årsag med sikkerhed. Typisk er der tale om en helt ufarlig tilstand, men det kan dog også være et symptom på en alvorlig underliggende sygdom, hvilket du skal være opmærksom på.
Sådan kan du stoppe næseblod
Der er mange, der tror, at man skal lægge sig ned, hvis man skal stoppe næseblod. Det er dog ikke tilfældet, selvom der er mange, der har givet dette råd gennem tiden. Faktisk skal du gøre det modsatte, hvis du gerne vil standse blødningen på effektiv vis. Det betyder, at du enten skal sidde eller stå op, for at få det stoppet.
Derfor er det også klart bedst, at du enten sætter dig ned på en stol eller rejser dig op. Når du har gjort det, så skal du trykke sammen om din næse med pege- og tommelfinger. Dette skal du gøre lige neden for den hårde del af næsen. Du skal sørge for at holde dette tryk i cirka femten minutter (eller til det stopper).
Det er en procedure, som du eventuelt kan forsøge dig med to til tre gange. Du kan dog også supplere med at trykke en isterning op i mundhulen med tungen. Det er vigtigt, at du sørger for at du bøjer dit ansigt og din overkrop nedad og forover herefter.
Desuden kan du med fordel vælge at lægge en pose is i et viskestykke, som du lægger på næseryggen. Dette vil nemlig nedkøle din næse, som i sidste ende får de små blodkar til at trække sig sammen. Hvis du vælger at gøre dette, så er det vigtigt, at du ikke lægger is direkte på huden, da det kan fryse sig fast.
Hvad skyldes næseblod?
Det kan være op til flere gode grunde til, at du har fået næseblod. Det kan nemlig komme af et hav af grunde, hvilket bl.a. inkluderer et for højt blodtryk, en næsepolyp, åreforkalkning, eller fordi næseslimhinden tørrer ud. Sidstnævnte er dog primært noget, som folk oplever problemer ved, når det bliver koldt i vinteren.
Hvis du pudser en del næse, og du gør det på kraftig vis, så kan du også risikere, at det ender med at rive et eller flere af de små sarte blodkar op. Ikke nok med det, så kan et let slag mod næsen også få blodet til at dryppe.
Derfor er det også meget normalt, at børn oplever at have næseblod fra tid til anden – det kan være, at de har pillet sig for hårdt i næsen, eller de har leget lidt for voldsomt, da begge dele kan ende med at rive hul på blodkarrene. Det er dog ikke kun børn, der får næseblod.