Hvordan laver man ost?
Der skal ikke være nogen tvivl om, at der er mange, der gerne vil lave deres eget mad og drikke fra bunden hjemme hos dem selv. Det kan man også roligt gøre, da der findes et væld af føde- og drikkevarer, som man selv kan lave. Ost er en af de ting, der faktisk kan laves i eget hjem på relativt simpel vis.
Det er dog ikke kun ost, som danskerne laver derhjemme. Der er ligeledes mange, der laver deres helt egen hjemmepressede æblemost, ligesom der er også er mange, der laver surdejsbrød fra egen surdej. Det er dog kun to eksempler på madvarer, som er populært at lave fra bunden i de danske hjem.
Har du et ønske om at lave din egen ost, så er du kommet til det helt rette sted. Det er nemlig netop det, du kan lære mere om her på siden. Faktisk er det ikke noget, der er specielt svært, hvorfor du ikke skal være i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre for dig at lave din egen ost.
Sådan laver du din egen ost
Det er faktisk meget få trin, som du skal igennem, hvis du gerne vil lave din egen ost derhjemme. Du skal blot følge de trin, der er beskrevet herunder:
- Du skal starte med at varme mælken op
- Dernæst skal du tilsætte osteløbe
- Rør rundt i det, og vent i cirka en halv time
- Når massen er stivnet, skal du skære den i tern
- Herefter skal du si vallen fra, salte det og putte det i en form
- Nu har du faktisk lavet din egne ost
Du kan lave op til flere forskellige former for oste med det udstyr, som du med garanti allerede har i dit eget køkken. Til at lave ost, skal du bruge følgende:
- Termometer
- Gryde
- Kniv
- Hulske
- Viskestykke
- Sigte
- Mælk
- Syrningskultur
- Osteløbe
Hvis du har ovenstående, er du klar til at skabe klassiske oste som hytteost og mozzarella. Er du villig til at lægge en lidt større indsats i det, kan du også lave flere andre typer ost. Det kræver cirka 10 liter mælk at lave et kilo ost.
Hvad er osteløbe?
Osteløbe er en væske, der skal tilsættes mælken. Det er osteløben, der sørger for, at osten begynder at stivne og koagulere, så den bliver skærbar. Det er en nødvendig ingrediens i produktionen af langt de fleste typer af ost, da det ellers ikke ville få den fasthed, der skal bruges, for at det faktisk bliver til en ost.
Osteløbe er et såkaldt enzym. Kort fortalt er det dannet af levende celler, og bliver brugt til at katalysere de kemiske reaktioner, der skaber osten. De er at finde i alle organismer. Det inkluderer alt lige fra encellede bakterier til flercellede planter og dyr.
Det beviser dog, at det er ganske let at lave ost, hvis du har et ønske om dette. Produktionen af ost foregår naturligvis på lidt anden vis, hvis det er på industrielt niveau.