Hvordan koger man æg?
Der skal ikke herske tvivl om, at man kan koge æg på mange måder. Det kan derfor være svært at vurdere, hvilken metode, der er den rette at bruge. Det er især gældende, da der også er stor forskel på, hvordan man foretrækker sine æg. Nogen fortrækker dem blødkogt, mens andre bedst kan lide at få dem hårdkogt.
Er du i tvivl om, hvordan du skal koge dine æg, er du heldigvis kommet til det helt rette sted. Det er nemlig netop, hvad du kan lære mere om i denne artikel. Det er dog vigtigt, at det gøres klart, at dette blot er en ud af mange måder at koge sine æg på, men det er dog en metode, der sikrer, at du altid får et godt resultat.
Hvad enten du bedst kan lide, at dit æg er blødkogt, smilende eller hårdkogt, er det dog vigtigt, at du først putter dit æg i gryden, når vandet koger. På den måde er du nemlig sikret, at både blomme og hvide vil blive tilberedt lige meget. Dertil undgår du også, at du får et æg, der er fyldt med sprækker over det hele.
Brug altid låg på din gryde
Hvis du skal koge seks æg eller mindre, er det faktisk ikke nødvendigt at bruge mere end 0,5 dl vand i gryden. Det er dog vigtigt, at du sørger for at koge med et tæt låg. Det er vigtigt, at du gør det, da du dermed er sikret, at dampen fra det kogende vand ikke slipper ud.
Årsagen til, at det er vigtigt, at du sørger for at gøre dette er, at dampen nemlig sikrer, at hviden bliver perfekt fast, som man gerne vil have, at den er.
Hvor lang tid skal man koge et æg?
Din kogetid skal vælges ud fra dit ønske til æggeblommens konsistens. Du kan herunder se, hvor lang tid et æg i almindelig størrelse skal koge:
- Hårdkogt æg: 9 minutter ved svag varme
- Smilende æg: 7 minutter ved svag varme
- Blødkogt æg: 5 minutter ved svag varme
Størrelse på ægget
Vær dog opmærksom på, at æggets størrelse også har betydning for kogetiden. De fleste æggebakker fra de danske æggeproducenter er mærket med størrelsen på æggene. Typisk har de en størrelse medium, men du kan dog også finde æg, der har størrelse small eller large. Et ægs vægt kan variere fra blot 45 til 75 gram.
Derfor gør du også klogt i at tjekke størrelsen på dine æg, før du koger dem. Hvis det er små æg, kan du godt trække et minut fra de ovenstående kogetider. Er derimod tale om store æg, bør du i stedet lægge et minut til.
Læg dine færdigkogte æg i vand
Dette er et trin, som mange glemmer. Det er vigtigt, at du overhælder dine færdigkogte æg med koldt vand, for at stoppe kogningen. De skal blive så lang tid i vandet:
- Blødkogte æg skal tages op af vandet med det samme.
- Smilende æg skal ligge i koldt vand i ca. 1 minut.
- Hårdkogte æg skal ligge i koldt vand i 10 minutter.